Thursday, 7 January 2016

puisi di tengah pagi

mata tak mampu pejam
walau paksa
walau di cuba
tetap gagal


kenapa??

kerna aku masih berfikir
arah tuju itu kemana
betul atau tidak


masih samar
walau dalam terang
gundah
walau dalam tenang
kusut
walau dalam lerai


tuhan tunjuk aku
walau satu jalan
yang bawa aku
ke jalan yg benar
tanpa aku ragu
selama nya

-coretan aku bernama m.a.n.u.s.i.a-
p/s selamat tahun baru 2016

Monday, 1 June 2015

itu harapan bukan sekadar impian

sampai masa tiba
saat itu aku harap

harap sangat aku boleh buat sesuatu
harapan yang aku sendiri kurang yakin


tapi aku jugak harap
itu bukan sekadar impian ditepi jalan


aku harap
tuhan tolong aku

tolong pandu arah aku
selama lamanya...

Wednesday, 27 May 2015

2015 may end his year
and its half of my way

yes..

this is the end of my year
end of my career

might be..
InsyaAllah

new career for whole my life
to be full time
mom to my kids
wifey to my husband


family my priority
for ever

Allah guide me to the right path
guide me to be a super duper ohsem
mom
wife
anak

amin~

moga mimpi-mimpi jadi nyata
selamanya :)


Friday, 8 November 2013

my lil' HERO

assalamualaikum..

hai semua...dh lama x menghapdate blog ni..padahal xdok sapa pon duk skodeng blog aku ni..tapi tak pe yang penting aku suka nk nulis2 ni...hehhee

ok nak hapdate pasal adek baby @ my lil' hero muhammad aqif zafran bin muhammad kamarulzaman...fuuhhh!!!lelah nk mnulis n mnyebut nama beliau.KENAPA nama dia panjang?ini adalah di sebabkan abah dia nye keje ok...kunun anak yg 2nd aku de autoriti nak kasik nama....eemmmm...nan hado okeh! redha jek la...kunun2 jugak nak nama de A and Z coz kakak dia Nuraisyah Zara but mostly NUR tu tertinggal bila panggil nama dia so jadi le Aisyah Zara tat why pilih Aqif Zafran..ALkesah nye..ikut aku nak letak Aif je...tapii....ermm...byk sgt tapi so xde la letak nama tu..tah nak kena tunggu anak ke bape leh bagi nama anak tanpa involve sapa2...huhhuhuhu..

so sekarang aqif zafran dah nak masuk 3month olds.19 haribulan ni genap la 3month olds..dah beso dah pon..sekejap je masa ni berlalu...bila fikir2 balik cam tak caya je dah 2orang anak dah... (peace)

for the 2nd baby ni rasa nye aku boleh go through ol of the process bcoz myb dah de experience masa delivered kakak zara dulu. aku harap masa tu adek kuar 18hb coz sempena nombor aku nikah n bzday kakak..aku nikah 18 febuari 2011 bzday kakak 18 mac 2012 so ingat dapat la tarikh bzday adek 18 ogos 2013 tapi x dapat adek takmo kuar 18hb tu dia nak kuar 19hb...huhuu

petang 18hb ogos tu sempat la clebarte my FIL nye bzday...makan kek SR n ayam goreng homecooked by en.hasbeng...and dalam pada tu muka dah sengal2 jek mnahan sakit and dalam hati macam dh leh teka tu simptom2 nak beranak as same as goes like masa kakak dulu.

so betabah ngan muka kelat nyanyi2 lagu bzday masa tu..nak kencing pon tahan coz takut pe yg di rasa adalah betol...huhuhu(wlaupon dh masuk 2nd time nk besalin still takut n troma)..so around 630pm cam tu masuk toilet ngan perasaan neves nye tgk memang betol dah de simptom nk bersalin...kira dah stat contraction yg lite2 gitu...tgk dah bleeding..siap jerit kat en.hasbeng dah leh standby barang2 masuk bonet kete n standby g sepital...

waiting till 900pm something kat umah my MIL kat subang..takmo g sepital awal2 coz tau dah nanti kompem kena tunggu kat waiting room dorg..go trough ol d process yang bosang and cian en.hasbeng kena tunggu kat luar sensorang.  bila dah contraction selang 5minit 5 minit so baru decide g sepital..tu pon my MIL dah bising2 takut de pe2 jadi kat rumah susah plak..so around 1100pm tu shoot ke sepital sg.buloh tu pon aku suh en.hasbeng tunggu dulu kat car park dah tak menahan baru naik atas register tuk warded.

masa kat parking tu dalam 15minit contraction dah makin kerap...so memang dah tak leh tahan suh en.hasbeng anta masuk ward...and dah agak dah mesti kena go through process yg sama so dah tau pe nak dibuat...tunggu nama di panggil tuk cek heart beat bby...ann dh setel tu doc cek bukaan jalan (wwoohhhoo time ni yg scary coz doc seluk tangan nk tgk dh bukak baper cm..oh!!hoo...betabah je la menahan sakit)..doc cakap dah buka 4cm so memang kena tahan and dia cocok jarum beso and kasik bilik tuk rehat..de la 2orang dalam waiting room tu..sorang tu asik nanges coz contraction..chinese..cian lak aku tengok...tapi nak wat camne aku pon ngah sakit..and sorang lagi malay muda dari aku..anak 1st, dia cakap dia dari kul4pm masa tu dah pukul 100am lbey kurang la...asik 2cm je x bukak2 jalan..pon aku kesian..tapi memang anak 1st kena tunggu lama..masa kakak zara dulu almost 13jam aku menunggu n menanggu sakit huhuhu...so for the 2nd ni macam dah sedia mental n fizikal la kira nye...

aku nye betol2 tak menahan contraction tu stat kul 400am...selang 2minit 2minit..hoh!hoo!!...bcoz of waiting room tu just ada patient tapi xde doc..so ko memang kena jerit or jalan tuk panggil nurse or doc..so masa kakak dulu de sorang akak tu tolong jerit panggil doc..aku memang dh x bdaya time tu nak jerit or else.

so masa adek ni aku sakit2 memang xleh nak bebaring..asal contraction je aku bejalan...around 415am g kat nurse cakap "saya dah nak bersalin ni nurse" so nurse cek n kompem terus dia tolak masuk labor room..masa kat labor room xde sapa2 pon coz nurse yg tadi tu just tolak aku masuk situ n kena tunggu doc or nurse yang lain.

huh!!aku yang sememang nye xleh nak tahan pe lagik jadi doc sendrik la kan...nak tunggu2...pe ko henggat sakit aku ni leh tahan2 ke???..siap angkat kaki sendrik..and push sendrik...sampai nurse tu cakap"nanti jangan angkat kaki saya tak ready lagi" ada aku kesah ko ready ke tak...sambil2 aku nak teran tu aku suh nurse panggil en.hasbeng masuk...

selang baper minit tu en.hasbeng masuk tengok kepala and bahu baby dah kuar muka aku merah menyala duk menahan n meneran baby...ALHAMDULILLAH tepat jam 432am baby selamat dilahirkan...

dan ALHAMDULILLAH aku dah de sepasang anak...kakak gegurl and adek boboy :)

lengkap lah kehidupan kami sekeluarga

so bila nak tambah anak lagi???tunggu la yek...sakit pong tak hilang lagik..kasik chance pada adek2 kat opis aku ni ha...kang bosan lak semua orang..asik2 aku je yg amik coti bersalin...hehehehhe...

meh skodeng pic adek aqif si hero menanges ni


adek.age: a day

masa pantang kat kampung

otw from gombak to kuantan

after kenduri cukur jambul: si butak

dalam buai kesayangan nye,so mood hepi

si bulu mata lentik: si rambut kerinting

age: 2month:ready for 2m shot

Tuesday, 7 May 2013

sri kandi ISLAM

dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang...

ya Allah lahirkan zuriatku sebagai khalifah yang berjuang atas namamu

ya Allah bantulah aku mendidik zuriatku mengikut ajaranmu

ya Allah berikan kami kekuatan dalam mengharungi cobaan yang Kau turunkan kepada kami dan zuriat2 kami


amin....~





moga jadi anak yg solehah :)

Monday, 6 May 2013

pandangan aje pon

aku de post pasal kn byr ptptn before annoucement result GE13 ritu...

hamboih!byk na feedback yg aku dpt..mmg x penah la komen aku tu sampai cecah puluhan....almaklum la xde benda pon yg aku post smp org nk komen puluh2 kat wall aku tu kan..

kan ke manifesto PKR nk kasik free education..so kalu dorg x mng xde la free nye kan..

so ini adalah SUARA n PENDAPAT aku sendrik...kan negara demokrasi aku dh layak mengundi pon..so x salah kalu aku nak sokong mana2 parti/pihak coz aku pon x penah nak halang mana2 pihak nk sokong mana2 parti/pihak pon...sendrik pikir la...n aku pon x penah nak kondem mn2 pendapat dr mana2 pihak...

n de plak yg bg pendapat statement nak semua nak free xnak byr ptptn menyebabkan aku x profesional x menunjukkan aku org tepelajar...dh kalu aku sokong pihak lain aku nye level adalah pikiran org kg..oh! pliss la...means here sokong pihak ko baru la tepelajar...iisshhhh~ susah la camni...mana la otak nak berkembang...

aku x kata jugak yg aku nak semua nye free...ko g toilet pon ko kena byr...betol x?

tapi lets say IF negara sememang nya mampu nak bagi free education kenapa nak bising2 n nak jugak bayar...hanya kerana idea n benda ni nak diberi oleh pihak yg bukan ko sokong...just imagine kalu pihak ko yg kasik free kompem ko setuju..betolkan?ke ko nk gak baik ati bayar...?xtaula kan...

sama je konsep nye sekarang BRIM kenapa org yg x sokong pon amik gak coz dorg tau tupon milik dorg,wlupon x sokong tat gov tp hasil tu dtg dr semua rakyat..so nnt kalu dpt free education pon korg amik n terima gak coz konsep nye adalah duit n service tu korg mmg entitle dpt..coz ko rakyat malaysia...tu la yg aku maksud kan

tapi let says IF memang x mampu nak kasik free mcm sekarang, so issue dia adalah kenapa perlu byr lebih dr yg di pinjam??itu membebankan.....

ok ko kata pesal x baca dulu agreement...mmg kn byr bla..bla...in future...

hallo...kalu baca pon kalu ko nak belajar n memang x mampu nak tak nak ko pinjam gak kan...dgn harapan ko mmg kuar2 dpt keje...budak2 dulu..mcm aku nilah...org kampung, mak ayah noreh getah.adik beradik ramai..x mampu tapi nak belajar tinggi ngn harapan kuar U dpt keje best dpt tolong parents xmo idup susah...so nak tak nak x de pilihan...amik jugak la...kalu aku kaya mak ayah mampu memang xde hal nye...xyah nak bising2...

kena pikir bukan semua org rezki dia senang selalu,mcm aku nih dh mcm kdg2 tahap nyesal je...tapi bedosa plak nak salah kan takdir..terima..yes! sampai sekarang aku x penah miss byr ptptn...aku kalu dpt free lagi bagos,tapi dh kena byr aku bayar...aku tau hukum dh pinjam WAJIB byr...memang byr..mn yg mampu...dengan gaji aku sekarang nak tanggung n tolong somi...kalu dpt somi kaya raya tolong byr kan..alhamdulillah..tapi rezki tu semua x dpt kat aku..nak watcamne...bayar la mana mampu...

just nak tegaskan kat sini! Aku BUKAN nak SEMUANYA FREE..aku nak apa yg aku pinjam tu yg aku bayar..simple!kalu x bila nye utang aku nak abis..kalu x pon sila naik kan gaji aku setaraf ngn jawatan aku sekarang, so every month aku dpt byr seperti dlm agreement..

amacam??


ni hanya pandangan aku...korang x stuju ikut korang la...yg penting aku tau pe yg aku fikir...lets be a better nations!

Thursday, 18 April 2013

cek up

semalam g cek up sekali lagi berat bertambah x ikut dia nye calculation..huh!

extra 250gram...gram jek pon kan...tapi laporan bulanan dh asik dakwat merah jek..huk~

camne nk control makan nih?

so arini pose okeh! :)



asik merah jek..huhuhu