Tuesday, 6 December 2011

mission complete

hai hai hai....kamoo2 semua...:) (mcm rmai jek yg terjah aku nyer diari ni kan..perasaAn jek..hehehe)

xkira la rmai or x...aku dh complete kan mission minum air gula...huhuhu..

aritu kan aku de wat entry scary scary tu kan....ermm..mmg memula tu takut n neves jek camne la masa minum gula tu nnt kan..

mlm tu start kul11pm aku dh stat pose n pagi2 tu g klinik witout mkn pe2 coz nurse ckp camtu..just folow the rule lah kan..kang break the rule pe2 jd aku gak yg tanggung.

so pagi2 jumaat tu aku n en.hubby g klinik n then sampai2 igt x ramai la yg juin aku upenyer hampir 20org ++ yg turut serta bernasib mcm aku..huk~

so waiting for amik darah n then lps jek amik darah trs minum air gula..nurse ckp wait for 2hours..2jam okk ko kena tgu tanpa mkn pe2 selain drpd air gula tu..huh!!!

ms amik darah pagi tu before mnm air gula paras gula aku adalah 3.7 (scale dia aku xtau la)
n then mnm tgu sampai 2jam..tuk amik darah after mnm air gula.

so dlm tempoh 2jam tu xkan nk melangut kat klinik tu witout wat pe2 kan...so en.hubby ajak g memana..igt nk balik tp aku takut aku tdo membongkang,nnt x tedigest lak aku nyer gula tu so cancel.aku ajak g giant jenjalan n temankan en.hubby brekfast..

jenjalan sampai tetiba rasa nk pitam..oucchh!!semua feeling de..nk muntah nk pengsan semua ada la...haih~tapi bersaba...

so sampai la masa 2jam , nthen shoot to klinik tgu trun n amik darah
so the result isss........................yeehhaaaa paras gula aku ditahap normal 6.67..so selamat..hehehe

so skg terpaksa menten makan..jgn kasik naik melampau...tapi MAMPUKAH aku???hohohoho,,
susah den nk jawab..huk~

p/s:baru balik kg this weekend ayahanda tercinta belanja mkn mcD prosperity burger..so APAKAH???hehehehhe...~but still hope semua nyer selamat n sehat..peace yooo!!!

Thursday, 1 December 2011

wordless wednesday

aku ngengada nk gak wat wordless wednesday...tahpe motip tah aku pon xtau tapi coz of aku terInfluence dgn blog2 org len yg selalu sgt duk tempek wordless wednesday so aku pon terikut2 tanpa mengetahui motip sebenar hahaha...

so skg ni xde la wordless sgt kan..hik~

meh layan tgk~
 

scary scary...

bby dh masuk minggu yg ke-25 dan di saat aku ngah berangan2 x yah mnm air gula semalam lps checkup aku di beritahu on tiz friday dtg tuk mnm air gula...

scary sgt ke yerk??sampai otak aku refleks benda2 yg xbest bila ckp bout the air gula...haih~errmm...tahla..myb aku asik d sogok cite2 yg xbest ttg air gula waktu pregnent ni...haih~lagi..

akak2 aku semua nyer terselamat..oh! ini tidak adil~hehehhe (sendri xnk jg berat bdn n mkn sapa suh..pastu dan2tu ckp xadik kan...hehehe)

so aku seorang jek la yg akn mengalami experience mnm air gula dikalangan akak2 aku...ceiiss!!!dan ceisss lagi!!

tp xpe..demi bby yg tersayang ini aku akan berusaha bersungguh2 utk mnm air gula tu witout muntah2 on tat time...paray n pray..

so mlm ni dh stat kn berpose...~huhuhuuuuu~

Tuesday, 22 November 2011

new semester

waloha...

welcoming new semester..for the 1st meeting wat masa ni xde pe2 lagi yg membangkitkan kemarahan n kejengkelan aku..just hope semua nyer kekal seperti sekarang..tapi cam bese la ku sangka panas rupanya ujan di tengah petang...pasti akan datang jugak ari2 yang xbest nnt..

arap2 aku boleh bersabar and bertenang...janganlah stress..cian bby aku nnt..huhu

k la update lagi tentang this semester :)

wink~

Monday, 14 November 2011

tolong la jadi manusia yg bertanggungjawab sikit boleh x????

korang nmpk tak tajuk entry aku kali ni..

panjang berjela kan??
ni akibat dari aku stress sesangat ngn orang2 yang x reti nk bertanggungjawab terhadap diri sendri dan orang lain.

kalu x bertanggungjawab terhadap diri sendri akuleh trima lagi, lantak ko la nk watpe pon coz impak n kesan dia adalah kpd sri ko sendri tapi kalu x bertanggungjawab terhadap orang lain itu dh menyebabkan orang lain teraniaya...ko x kesian ke kat org yg terpaksa tanggung kesalahan korang???

de entry sebelum ni aku post bout aku move out form umah kat gardenia court to fiona apartment (flat jek pon) kan...so umh kat fionani la yang buat aku and husband aku rasa stress sesangat...

mana x nyer start dr nk mula duk sampai la sekarang de jek prob nyer....

masa memula nk move out tu, ktorg ngn owner lama de contract n sure la nk kn ikut contract..n de pon ms 1month to packingn prepare nk move out tu, but owner/tenant kat fiona x de pon nk bagi feedback bout tat house so we're cam blur n kompem x kompem plak..yg ktorg isau adalah, let say ktorg dh kompem kn halau from gardenia court n d owner of tat ouse (fiona) x bagi ktorg msk/x jadi nk rent kat ktorg???so camne nasib ktorg n nk cari umh mana plak at the last minit tu???

so just believe n trust on old tenant nyer janji yg kompem owner umh tu kasik ktorg duk...so fa alhamdulillah setel bab yg pertama...and then packing barang n setelkan segala tat relate with the gardenia court...n ktorg dh ready to move in umh baru (fiona).

and bab lori lak igt nk sewa jek skali lori from the old tenant (fiona) but i told my hubby, 
"xyah la bang depends onthem,kita cri jek lori sendri"
so my hubby pon cri la lori sendri n org tuk angkut barang2 yang mcmdah stay 3 4 thn kat gardenia court tu,,huhuhu...n then suddenly old tenant (fiona) call us tye bout d lori, they ask blh x skali angkut brg dorg to sg.buloh n ask bout d price...

see i told u before..seb bek la ktorg x depemds on them, kalu x, x ke haru biru ktorg with ol kindof the messy things yg ktorg nk angkut nnt...so we're lucky......buttt.....x abis kat situ jek..

so xpe la..we help to arrange wit d uncle lori tu...n dia pon ok bur dgn syarat old tenant (fiona) tu de org yg nk tolong angkut barang dorg...so ok la, dorg ckp pon dh de org...so start on the pungggah n angkut barang segala...

so we're arrived at the new home (fiona) n pe yg buat ktorg (lagi2 aku ni ha) tekejut tat oldtenant (fiona) tu x kemas umh dia..and just biar semua brg2 dia bersepah2..ohh!!! please la...aku nk move out from gardenia court tu dgn keadaan umh tu bersih n selesa okk...xde sampah xde sawang and segala mak datuk nenek benda2 yg kotor...TAK ADA OKKK!!! xcaya tye la new tenant n owner umh lama aku tu (gardenia court)...coz why...sebab ko dh duk umh tu n xkanko nk tinggal sampah kat org lain...ko yg buat sampah buat semak ko la kemas...xkan konsep yg senang tu ko TAK PAHAM?????!!!

okk..saba la lagi...xpe la, ktorg yg nk duk ctu..xpe nnt ktorg lemas la sendri...(senang je ko kan??)

si msa angkut brg from gardenia tu xde big prob sgt coz de lift but kat fiona xde lift so kompem tun nek pkai tangga...boleh imagine x, nk kn angkut semua brg nek tangga??sure ko mau kejang2 satu badan nk angkat segala barang kan....yg aku stress nyer old tenant (fiona) tu kata dia de org nk tolong angkut kan...tgk2...ELEK, NANADO, TAK ADA okkk!!!!!! so ktorg2 ni plak yg nk tolong ko angkut skali barang ko kan...sakit ati  x agak nyer !!!(aku mmg la sakit ati,tgk jek ponn dh sakit ati okk)..mmg la brg ko x sberapa (x sberapa la sgt ngn peti ais ko almari kotak2 pe bagai kan)tapi kalu dh skali ngn brg2 aku yg mmg sah2 bertimbun n melambak tu xke byk jadi nyer...tu belum lagi kira aku nk angkut sampah2 dlm umh ko yg mmg sah2 ko xreti nk buang sendri kan...

dengan bilik cam dh tongkang pecah, bau rokok lagi (siap tenyeh2 rokok kat dinding lagi tu), katil2 ko yg dh buruk, kabinet dapo yg dh nk roboh...ehh!!kasik freee pon aku xmo ye....ko angkut jek la brg ko xyah nk sedekah2 kat aku, mn xnak ko buang la sendri..tapi ko...eeiiisshhh~aku mmg xpaham la...???

so nk x nak hubby n adik n abg ipar aku yg campak katil tilam n sgala yg dh nk roboh g kat tmpt sampah...before tat, tenant tu ckp dia akn tlg hubby aku tuk clear kan satu bilik next day coz dia nk balik uncle lori tu xdpt nk tgu...tapi sampai ke sekarang hampeh!!!btg idung x nmpak...!!!

clear la ckt umh tu, n igt dh setel...cek2 bilik tengah n bilik air problem..adeeesss!!!!
bilik tengah tu ngn lampu xde kipas cam nk tercabutt..mmg x secure langsung!!!bilik air pon sama lampu on tapi suis xtau celah mn, off suis kat bilik air but still on...so 24hours idup lampu tu...n add on ngn wayar2 yg berselirat..kompem old tenant tu wat wiring sendri...wehhh...ko x pikir ke kalu2 berlaku litar pintas...dh la kat bilik air..AIR okk...BAHAYA!!!de yg mandi sampai keras kejung kn letrik..ko ke nk bertanggungjawab????TIDAK lakan...~coz umh tu bukan umh ko n ko x duk ctu dah kan...

tu baru tgk2 keliling belum lagi start mengemas..

time mengemas lak..1st bilik kemas adlh bilik tido yg agak complete fisiliti...kemas2 n alih kan tilam/katil yg okk...tarik2 tat tilam..pergghh..berlari2 sang lipas...ohhh TUHAN..ko slama ni tdo ngn LIPAS ke????lagi skali aku x paham~

ok setel bab bilik tido..skg bilik tido tu ant bilik tdo yg almost perfect n bersih lagi wangi (setelah aku n hubby bekeje keras wat clearence)

n then mop kat ruang tamu, mau la 10x aku mengemop.igt nk buang jek tika getah tu,but xsempat plak nk cari tikar baru n ganti n bersih segala..(coz ktorg esok nye dh kena keje).but aku mop 2 3x ngn clorox, pastu bilas ngn sabun, pastu clorox balik , n then last skali baru aku mop ngn floor cleaner...so tika bertuka warna n umh bertuka bau....fuuhhhh!!!!giler sengal perot aku masa tu...tapi xpe...yg penting bersih n wangi....

abis part ruang tamu move on to bahagiandapo lak...ngah bersih2 tu aku spary la ngn ridsect yela mn tau de serangga bersarang bawah tika ke...so mmg betul tekaan aku..ngah bersihkan kawasan dapo ni, n lps jek spray tat redsect teTIBA aku didatangi sekumpulan/sekeluarga LIPASs...SANGAT byk okk...lipas2 tu kuar ikut lunang tikar....sekor2 kuar..xgiler aku mengejar lipas2 tu supaya x masuk teritory yg dh aku kemaskan...so mmg abis sebotol ridsect masa tu...en.hubby sempat snap video aku berperang ngn lipas2 tersebut...

lps tu ktorg decide tu buang jek tikar kat dapo tu, selak n angkat..perrgghhhh!!!!hambek ko ngn bau yg mmg tahap meloyakan, n lantai yg basah2 bekepam..ohhh!!!speechless okk...so buang tikar basuh lantai ngn clorox n sabun..n de plak prob, ngah basuh2 air tetiba melimpah dari salur..oohh!! upe nyer dh TERSUMBAT!!!check2 tgk segala sampah de kat dlm salur tu...so mmg kn panggil plumbing ye...

so setel cuci umh n kemas mana yg mampu, ktorg report to owner tat house( sampai la ni x penah jmp ngn owner sebenar umh tu). owner tu xtau pepon, pasal tombol rosak, lampu rosak, salur tesumbat, n yg paling geram dia wat dunno jek..soh ktorg tye owner lama...ehhh!!!ko tu owner umh tu bkn nyer ktorg..kalu nk suh ktorg jd owner boleh jek meh tuka nama umh tu kpd nama aku..AMACAMde brann???encik umh tu umah endik...encik beli ngan duet bukan ngn kertas or daun.encik x sayang ke uamh encik tu dah jadi mcm umah nk roboh....dh mcm uamh zaman batu pon de saya tgk..encik x teringin ke nk spotcek umah encik ni...sebok bebeno agak nyer encik menyelamat kan orang kan...sok2 jgn encik sendri yg x dapat nk selamatkan uamh encik sudah....

xpe la...(nmpk x aku n hubby asik berserah, letih dh okk) mn yg boleh ktorg kemas n bersih ktrg wat sendri..tapi kalu bab2 yg nk kn kuar duet ktorg...SOOORRRRYYYY naik lori la yer...(xkose nk perabih duet tuk org lain yeee)

n latest benda yg wat ktorg bertambah stress adalah last friday, aku dh sengal2 bdn kat opis n xsaba nk balik rehat2 kan bdn berbaring sambil layan 'with love at home', tetiba msa nk buka grill de satu surat merah..APAKAH surat ini???tgk alamat dh betol dah....baca sambil lalu n buka pintu...gelap gelita...on suis lampu..still gelap lagi...on suis kipas...diam xde respon....okk....aku nyer respon dh kepanasan tahap dewa...cek balik surat merah..OKKK!!! aku dh di zaman batu...gelap gelita berpanas-pasan....old tenant TAK BAYAR BIL ELEKTRIK okk!!!

aku dh nyirap...tpon hubby xanswer....nyirap lagi....tpon lagi hubby..answering...

"kat ne"...
dia"depan pintu nk bka grill"

okk...aku pon pelagi,dia masuk jek...trs ckp letrik xde kn potong xbayar bill...dedua NYIRAP....tpon old tenant n owner..x bernagkat..MENYIRAP lagi...

SMS...owner
 huby "letrik xde kn potong"
owner "sy xtau tye old tenant"

MENYIRAP....

SMS old tenant

huby "letrik kn potong"
old tenant "eh yeke??xpe mlm nnt aku dtg setel,n amik bill"

ko gile nk tgu ko smpai mlm..xtau ke SEKARANG pon ktorg dh PANAS!!!

reason xde letrik adalah (old tenant ckp) bill lambat sampai n kadang2 selang2 bulan..Hoiiii!!!dh camtu ko x reti2 ke nk tye TNB???ko de intenet.ko on9 everytime tau x???xkan ko xleh nk tye cari details bout the elektrik...weh aku kalu lewat jek dpt bill dh gelupur tau x tentu arah nk g bayar...aku bayar bill pon sll on9 jek..eh takat ko duk dua org umh kecik pe la sgt bill ko...ni dr bulan4 sampai SEKARANG x byr....oooOOO...xde bill gembira la xyah bayar bill la yerkk..bijak sungguhh!!!

so weekend aritu aku merempat umh akak aku kat putrajaya..malu sehhh!!siap tumpang basuh baju yg bertimbun2 kat umh dia..seb bek akak n abg ipa aku xkesah..kalu kesahh??camne???..boleh aku tumpang basuh baju n lepak2 umah ko..BOLEH kah???

aiiishh byk benda yg aku x puas ati pasal umah tu ,,owner dia n old tenant umah tu...
semua nyer x bertanggungjawab..main lps tangan jek...xpenah la dlm sejarah idup aku deal ngn orang2 yg camni....dh la x bertanggungjawab, pengotor n pemalas...

so conclusion 

mmg aku n hubby kn amik iktibar dr segala yg terjadi...jgn sampai pisang berbuah 2x..
nipon ngah proses mencari umah sewa yang lain....mahal ckt pon xpe la..asal bebaloi2...

p/s:nyesal aku pindah dr gardenia court tu..hukhuk~
p/s:planning to buy a house for our family..INSYAALLAH end of this year...doa2 la ye..aminn~

Thursday, 3 November 2011

move out

saya telah berpindah ke rumah baru....

so fa semua berjalan lancar
but the condition of tat house sgt la azab n need more touch on the kekemasan n kebersihan.

n that make me sangat2 lah kepenatan..n luckily umh to kecik jek..so wlaupon azab tpi dh hampir 70% kelihatan seperti rumah yg boleh didiami... (:

n wait for at least 1month, the house will look as pretty as condo...hehehehe
"luar setinggan dalam condo tau"...sabooo....~

Tuesday, 25 October 2011

sudah masuk weeks yg ke-20

okk..alhmdlh aku dh msk weeks yg ke-20..so pe cite tuk bby yg berumur 20 minggu ni ye...lets look~

Ditulis untuk BabyCenter Malaysia


Bayi anda berukuran lebih kurang 6.5 inci / 16.5 sentimeter dari mercu kepala hingga ke punggung dan terus-menerus menambahkan berat badannya. Satu lapisan bahan yang licik dan putih bergelar verniks kaseosa mula membalut bayi anda dan melindungi kulitnya semasa dia berendam lama dalam cecair amnion. Ianya juga akan menyenangkan pelahiran. Pada minggu ini, bayi lebih banyak menelan dan ini merupakan latihan yang baik untuk sistem pencernaannya. Setelah bayi anda menelan cecair amnion, badannya akan menyerapkan air yang terkandung di dalamnya dan menyalurkan selebihnya ke dalam usus besar. 

Video meninjau kehamilan: (sari kata Bahasa) Tontonan animasi 3D mengenai bayi di minggu kehamilan ini. Lihatlah!

Anda mungkin mahu mengikuti kelas antenatal jika anda belum lagi berbuat demikian. Samada anda ibu buat pertama kali atau hanya mahu mengulang kaji, anda akan mendapat manfaat apabila mengikuti kelas berstruktur. Apapun falsafah di sebaliknya, kelas antenatal boleh menyediakan anda bagi menghadapi semua kesukaran dan kesakitan kelahiran. Anda harus merancang untuk menamatkan kelas menjelang 37 minggu kehamilan, sebab pada masa itu anda dianggap sudah cukup bulan dan pelahiran boleh bermula bila-bila masa. 

Berhati-hatilah dalam memastikan anda mendapat zat besi yang mencukupi. Bayi anda memerlukannya bagi pembuatan sel-sel darah merah, antara lain. Sebenarnya, adalah sukar untuk anda mendapatkan jumlah yang terlalu banyak dari makanan semata-mata, kecuali dengan memakan secara berlebihan. Makanan yang kaya dengan zat besi adalah antara lain, daging merah tanpa lemak, ikan, kekacang lentil, bayam dan bijirin yang diperkuatkan dengan zat besi. Lihatlah panduan makan secara baik kami untuk melengkapkan semua maklumat yang anda perlu ada. 

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim.

Friday, 21 October 2011

Lirik Aku Maafkan Kamu – Malique & Jamal Abdillah



Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak
Atur sepuluh daktil batal yang batil
Detik dua usul ditutup satu lagi tampil
Dari halaman rusuk kiri satu susuk ganjil
Minta diisolasi dari dalil busuk jahil
Aspirasi tak serasi dengan suara bunyi
Inkarserasi dari penghuni dan keluarga bumi
Surat wasiatnya atas paksi dalam rumi
Minta dikebumikan hidup-hidup dalam guni
Mana cepat terbang atau warna gelang tangan
Buah fikiran aneh tergantung di persimpangan
Halusinasi susuli ketandusan ihsan
Ubat parut auditori kesan artileri insan
Gagal dikesan
Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku
Maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku
Timbul tenggelam, timbul tenggelam
Acapkali terpendam, acapkali tersergam
Cermin muka kopak penuh bintik hitam silam
Ini bukan lagu rindu ini madah dendam
Kutimbang tanpa neraca di awal usia
Ku dihukum masuk neraka oleh manusia
Minta tunjuk lubang atau pintu tak dapat jawapan jitu
Jadi aku tak berganjak biarkan saja begitu
Maafkan mereka, mereka tidak tahu
Mereka tidak ramas buku, mereka segan ilmu
Mereka tidak fasih malah fasik guna kata
Kita kongsi nama bangsa tapi tidak kasta bahasa
Maafkan mereka, mereka tiada nilai
Ibu bapa lalai dari kecil dah diabai
Tanpa kasih sayang, mereka suka menyakiti
Kita kongsi warna mata tapi tidak warna hati
Atas kepala murai sekawan
Mari ku ramit kucup lehernya
Terlalu rahi dendam di angan
Sampai terkacip mulut mahirnya
Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku
Maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku
Jangan ahli sihir seru nama maharaja
Nanti segerombolan hantu bisu yang menjelma
Guna hak berfikir sebelum hak untuk bersuara
Kalau terpelajar sila guna hak miranda
Pura-pura dengar, telan tapi tidak hadam
Hafaz bila lafaz tapi mereka tidak faham
Mereka mula kiri, aku kanan bila baca
Sudah mahir rumi, mari tafsir alif ba ta
(Alif)
Ada teratak di hujung kampung
(Ba)
Bawah cermin kopak ada kotak
(Ta)
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak
Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak
Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku
Maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku
Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak
Ternyata kamu lebih suci dari apa yang kubayangkan

Wednesday, 19 October 2011

letih la aku tengok

Mcm la kamoo sorang jek best frens forever
udah2 la tu post smua benda kamoo bsama naik nyampah aku

dh la mmg aku xblh nk bla ngn kamoo.

adess.

mbuak2 lak nyampah aku ni.haiissh..

xbaik..istighfar..istighfar.. 

Tpi agak2 la kan.peliisss la.aku tau kamoo baik ngn smua orang tp xyah la KePoYoAn sgt ye.. 


Adess.. 

*sigh*

senario perkembangan bby pada minggu ke-19

ok seperti yg lps2...aku skg berada di stage or week yg ke 19..fuuhhh!!cabaran yg maha hebat...sakit pinggang n batuk yg berlarutan but...still SANGAT BERSYUKUR coz aku xde simptom2 morning sickness or muntah2 berlarutan.n no ngidam2 mkn yg ngarut2, paling koman pon selalu ngidam mkn burger McD (bkn ngidam ni ngada2..hik~)...hehehe..

so lets check it out pe yg berlaku utk minggu yg ke-19 ni....mari2....hehehe

Ditulis untuk BabyCenter Malaysia


Anda sudah berada di pertengahan jalan! Bahagian atas uterus anda sudah mencecah pusat anda dan uterus akan membesar lebih kurang satu sentimeter per minggu. Ukuran fetus sekitar 6 inci / 15 sentimeter panjang dari mercu kepala ke punggung dan berat sekitar 9 auns / 240 gram. 

Dia sudah mula menelan cecair amnion dan ginjalnya terus mengeluarkan kencing. Rambut atas kepala sudah mula tumbuh. 
Video meninjau kehamilan: (sari kata Bahasa) Tontonan animasi 3D mengenai bayi di minggu kehamilan ini. Lihatlah!

Perkembangan deria memuncak pada minggu ini. Sel-sel saraf yang bekerja untuk setiap deria - rasa, bau, dengar, lihat dan sentuh - sedang berkembang di ruang-ruang khusus di dalam otak. Penghasilan sel-sel saraf menjadi lebih perlahan apabila sel-sel saraf yang sedia ada menjadi besar dan membuat hubungan-hubungan yang lebih kompleks. Jika kandungan anda itu perempuan, dia sudahpun memiliki sekitar enam juta telur dalam ovari. Menjelang kelahiran, dia akan memiliki satu juta. 

Anda akan merasakan tendangan dan pergerakan tunggang terbalik bayi anda yang kian membesar. Ada masa-masanya, dia terlalu banyak bergerak sehinggakan anda tidak dapat tidur. Sepuluh minggu ke hadapan ini merupakan masa paling sibuk dan aktif bagi bayi anda, tetapi ini akan berkurangan apabila rahim menjadi terlalu sempit. Tidak lama lagi, pasangan dua akan menjadi tiga dan banyak perubahan akan berlaku, jadi lihatlah bahagian seks dan perhubungan kami. 

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim. 

Tuesday, 18 October 2011

job

stat dah operasi pencarian job baru
.
.
.
.
.
.
.
.
 yyyeeehhhaaaaaaaaaaaa~come on babeh~

Thursday, 13 October 2011

moving out

dalam sibuk aku preggy ni...ktorg nk move out from umh sekarang yg ktorg duduk..
myb insyaAllah xde pe2 end of this oct dh move out..duk umh yg sederhana kecik..

agak sedey gak la nk move out dr umh skang coz dh confortable sesangat but i need to choose which 1 is more important.xpe la nk kasik insan baru merasa idup yg lebey baik i have tu berkorban...memula mmg its the hardest time for us..tp i believe that i day de gak ari2 yg paling bermakna for us...insyaALLAH...just always pray for my family..

ini mungkin stepa pertama dalam ktorg learn how to survival in married life..bak kata org baru2 kawen xkan terus dtg senang nyer(len la kalu mmg dh dari dulu kaya) but its doesn't matter for us..yg penting life must go on..and always hepi wit wat will be through in our life....HEPi okk...tu yg penting..

so mn2 yg sudi nk tolong menghangkut barang since nnt ktorg nk move out..meh la ringan kan tulang tolong angkat2 barang ... hehehe...

senario perkembangan bby pada minggu ke-18


oleh kerana bby aku dh berusia 18week so meh tgk pe yg terjadi kat dia dlm perot aku..n nanti2 aku update lagi perkembangan tuk minggu2 seterus nyer or kalu korg nk info lebey lanjut pegi jek kat sumber petikan kat bawah skali aku dh link kan...ni pon petikan yg aku amik dari website tersebut..hehehe....sharing kan is caring...so mari kita tengok...

Ditulis untuk BabyCenter Malaysia


saluran darahplasentakakitelinga
Panjang bayi anda sekarang sekitar 6 inci / 14.2 sentimeter dari mercu kepala ke punggung dan berat sekitar 7 auns / 190 gram. Dadanya bergerak turun naik seakan-akan bernafas tetapi dia tidak menyedut udara, hanya cecair amnion.

Skan ultrasound semasa trimester kedua menilai pertumbuhan dan perkembangan fetus, selain menapis beberapa kecacatan kelahiran, memeriksa plasenta dan tali pusat, dan menentukan samada jangkaan umur gestasi adalah tepat. Semasa skan ini, anda mungkin dapat melihat bayi anda membuat pergerakan menendang, membengkokluruskan badan, mencapai, bergolek atau menghisap jari. Bawalah suami bersama, tetapi samada dia turut bersama atau tidak, pastikan anda mendapatkan salinan gambar bayi dalam pelbagai gaya.

Video meninjau kehamilan: (sari kata Bahasa) Tontonan animasi 3D mengenai bayi di minggu kehamilan ini. 
Jika bayi anda perempuan, vagina, uterus dan tiub falopio sudahpun berada di tempatnya. Jika ia lelaki, genitalnya adalah jelas dan boleh dicamkan. Jika kandungan anda lebih dari satu bayi, rujuklah bahagian tentang kembar dua atau lebih.

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim. 



"sumber daripada : http://www.babycenter.com.my/malay/pregnancy/perkembangan-fetus/18-minggu/"

PERKEMBANGAN BAYI DARI BULAN KE BULAN

Apabila hamil beberapa perubahan fizikal dan emosi akan berlaku. Tempoh haid akan berhenti manakala buah dada menjadi lembut dan besar. Tabiat cara makan juga berubah, kemuraman dan keletihan mungkin berlaku.



BULAN PERTAMA

_
Ketika ini jantung, limpa dan sistem pencernaan bayi mula terbentuk.Bayi mula menerima makanan dan membuang kotoran melalui tembuni dan tali pusat ( pembuluh darah yang menghubungkan bayi yang membesar kepada kulit rahim ). Bayi ketika ini panjangnya kira- kira 1/5 inci (1/2 cm).



BULAN KEDUA

_
Pada hujung minggu kelapan lengan, kaki bayi dan semua organ utama bahagian dalam telah terbentuk.Jantung bayi mula mengepam darah.Wajah bayi mula jelas dan bahagian otaknya mula terbentuk. Panjang bayi ketika ini hampir 2 inci (5 cm).



BULAN KETIGA

_
Menjelang bulan etiga kebanyakkan wanita mula menampakan tanda-tanda fizikal kehamilan.Mulai bulan ini bayi akan membesar dengan cepat,  panjangnya bertambah beberapa milimiter setiap hari. Wajahnya bertambah jelas.Ibu jari, jari kaki, telinga dan kelopak mata telah terbentuk.Beratnya kira-kira satu paun (28kg) dan panjangnya 3 inci (8 cm).



BULAN KEEMPAT

_
Seluruh organ bayi telah terbentuk dan ia semakin besar. Menjelang 4 bulan bayi semakin aktif dan mula menolak lengan atau kakinya dalam kandungan.Panjangnya lebih daripada 6 inci (15 cm) dan beratnya lebih daripada ¼ paun (114 g)



BULAN KELIMA

_
Degupan jantung bayi boleh didengari jelas dengan menggunakan stetoskop. Pegerakkannya lebih kuat dan mudah dirasa.Panjang bayi kini kira-kira 10 inci (25 cm) dan beratnya kira-kira ¼ paun (227g).



BULAN KEENAM

_
Perut anda semakin besar manakala pegerakan bayi betambah kuat.Kulit bayi kelihatan merah dan berkerut.Panjangnya kira-kira 12 inci (30g) dan beratnya kira-kira 1 ½ paun (680g).



BULAN KETUJUH

_
Mata bayi kadangkala terbuka pada beberapa waktu.Sekiranya ia dilahirkan pada waktu ini dia dianggap sebagai bayi sebelum waktu (pramatang) yang memerlukan jagaan khas. Beratnya kira-kira 2 ½ paun (1.3 kg) dan panjangnya kira-kira 15 inci (38 cm).



BULAN KELAPAN

_
Tumbesaran bayi telah lengkap.Pegerakan atau “tendangannya” agak kuat dan dapat dilihat dari luar.Kulitnya tidak berkedut lagi.Biasanya bayi berada dalam posisi kepalanya ke bawah supaya kepala keluar dulu ketika proses bersalin nanti. Beratnya kira-kira empat paun (1.8kg) dan panjangnya kira-kira 16 ½ inci (42cm).



BULAN KESEMBILAN
 

*sumber daripada: http://www.edaransalindah.com/menarik-perkembangan%20bayi.htm

_
Tumbesaran bayi ini mencapai tahap yang memungkinkannya untuk hidup di luar perut ibunya.Berat bayi kira-kira 6 hingga 7 paun (2.7 kg hingga 3.2 kg) panjangnya 20 inci (50cm) atau lebih.

my bby

almost 4month dh aku preggy
bentuk tubuh bdn pon dh mcm nk ketara nampak nya..

but aku sangat2 gembira
xsabar rasa nyer nk tunggu our bby lahir

hehehe


arap2 bby sihat n selamat sentiasa
mama and baba xsabar nk kiss bby yg comel :)

" love u so much bby"
♥ ♥♥ ♥

Wednesday, 3 August 2011

majlis walimatul urus

it should be tajuk entry tu aku nk cite pasal ramdhan kareem...maklum la sekarangg kan bulan pose...so nk share la gak cite pasal bulan pose kali ni..tp tetiba tetengok pic kawan aku kawen td...so its better for me to cite pasal kawen ni dulu..

hehehe...semua orang akan plan dengan beriya2 bila tiba waktu dia nk kawen.plan nk wat kenduri grand2 meriah seronok cantik and semua la....tp de gak yg nk wat simple2 xnak membazir sgt, ckup mkn n semua yg hadir gembira itu sudah memadai...

len orang len ragam biasa la tukan..tak smua org de pandangan and pendapat yg sama. masing2 de pendapat dorg sendrik..so tak leh la nk argue sgt..

byk kali gak la aku attend wedding kwn2 aku..n mostly kwn2 aku ni duk jauh dr umh aku..so mmg kn travel 2-3jam baru la sampai at the destination...but its ok..demi kawan2 sekali seumo idup pe salah nyer bersusah2 dulu..nnt turn kita nnt, dia insyaAllah xde pe2 dia dtg (ooppss..aku dh kawen erkk??hehehe..no more kenduri kawen la kan..hehhe).

so byk kali gak la dtg n de gak la kdg2 cam rasa oh!cian nyer aku tecongok2 tanpa ada sapa2 yg nk entertain or sambut or layan diri ini...mmg x di sangkal bahawa time kenduri tu adalah time yg plg hectic n kucar kacir...and time tu gak la kita rasa yg waktu itu adalah waktu kita memperagakan dri sendrik n pasangan..mak andam pon kalu boleh suh kite cover n control cun sebaik mungkin...duduk jek dendiam atas pelamin...YES itu betul bcoz itu adalah hari istimewa ko n pasangan..

tapi bagi aku, and before kenduri kawen aku aritu ..so many times aku remind diri sendrik agar aku dpt entertain kwn2 aku yg dtg dekat or jauh(lagi2 yg jauh)ms kenduri aku..

tat y bila aku ingat balik time kenduri aku aritu, mmgg dh x mcm pengantin....ngah atas pelamin tu boleh aku bercakap2(tanpa suara) kat kwn2 aku suh depa2 ni tgu aku..n mmg xsenang duduk la..and lagi masa makan beradap tu boleh aku blah sensorang (without laki aku) g jumpa kwn aku n amik gambo sensorang ngn dia kat dlm umah bcoz of kwn aku tu dtg dr jauh..lantak la org nk kata apa pon, yg penting aku sedaya upaya berusaha tunjuk kan yg aku appriciate kwn2 aku yg dtg nk tgk aku..

bayangkan lah..kawan2 korg dtg dr jauh harap dpt amik gambo ngn ko n pasangan..dtg dr jauh nk jmp ko...n bcoz of ko protokol sgt, n control sgt kecuNan ko as pengantin sanggup ko x entertain kwn2 yg dtg jauh2 n then ko xlayan dorg..apakah perasaan dorg???...rasa cam .. ermmm...okk...yela ko kan tengah kawen...x layan aku pon xpe...

bagi aku benda tu cam sgt x bertanggungjawab..coz ko hargai la ckt pengorbanan kwn2 yg sanggup dtg dr jauh semata2 nk jmp ko...layan la dorg...jgn la nk protokol sgt...tu kan kenduri ko, xde salah nyer ko nk break the rules..xde effect pon..lagi menyenangkan kwn2 ada la..kompem kwn2 ko xkan rasa rugi dtg kenduri ko..coz ko sendrik layan dorg,,tp len la kalu korang artis ke, org2 bangsawan ke..kalu korang adalah golongan2 tersebut mmg sah2 la korg mmg kn berPROTOKOL..and smua org paham..tapi kalu ko takat rakyat n insan biasa...xde salah nyer pon....~

p/s: kalu plan nk kawen wat kenduri tu bialah jgn membazir..tak baikk...tuhan marah okk...

Wednesday, 27 July 2011

perkembangan baby

Perkembangan bayi dalam kandungan anda minggu perminggu. Bagaimanakah perkembangan bayi anda mulai dari minggu pertama kehidupannya? Pada trimester pertama kehamilan anda ini. Perkembangan apa saja yang akan terjadi pada bayi dalam kandungan anda.

Perkembangan bayi dalam kandungan anda akan menjadi salah satu hal yang sangat menyenangkan dalam proses kehamilan ini karena hampir semua apa yang anda lakukan berefek tehadap bayi dalam kandungan anda ini. Mari kita melihat apa saja perkembangan dan perubahan yang terjadi pada bayi pada periode awal kehidupannya.

Minggu ke 1:
Pada minggu ini, menjadi menstruasi yang terakhir sebelum kehamilan. Perdarahan terjadi dan hormone-hormon ditubuh mempersiapkan sel telur untuk dilepaskan.

Minggu ke 2 :
Uterus (dinding rahim) menebal dan mempersiapkan untuk tahap ovulasi.

Minggu ke 3:
Merupakan masa ovulasi (pelepasan telur). Kehamilan terjadi pada saat ini. Pembuahan terjadi pada saat sperma dari pasangan anda bertemu dengan sel telur anda di tuba falopi. Pembuahan memerlukan waktu 4 hari, setelah telur dibuahi maka dinamakan zygote

Minggu ke 4:
Saat buat si zygote kecil untuk menemukan tempat didalam rahim anda. Dengan berakhirnya minggu ini, anda tidak mendapat menstruasi, dan menjadi tanda pertama kemungkinan kehamilan. Pada beberapa wanita mendapatkan sedikit perdarahan dan disalahartikan sebagai menstruasi, sebenarnya perdarahan yang sedikit itu karena implatasi dari zygote ke dinding rahim anda.

Minggu ke 5:
Ukuran bayi anda sekarang sekitar sebuah biji aple dan pada minggu ini disebut sebagai embrio. Bayi anda sudah mempunyai detak jantung sendiri, plasenta dan tali pusat sudah berkerja sepenuhnya pada minggu ini. Vesikel-vesikel otak primer mulai terbentuk, sistim saraf mulai berkembang.

Minggu ke 6:
Embrio terlihat seperti berudu. Pada minggu ini dapat mengenali kepala, ekor, tangan dan anggota badan masih seperti tunas.Pada minggu ini pembentukan awal dari hati, pancreas, paru-paru,kelenjar tiroid dan jantung.

Minggu ke 7:
Jantung sudah terbentuk lengkap. Saraf dan otot bekerja bersamaan unutk pertama kalinya. Bayi mempunyai reflek dan bergerak spontan(anda belum dapat merasakannya). Akhir minggu ke ini otak akan terbentuk lengkap.

Minggu ke 8:
Embrio sekarang berukuran panjang sekitar 25-30 mm. Lengan dan kaki sudah terbagi menjadi komponen paha, kaki,tangan, lengan, bahu. Organ reproduksinya mulai terbentuk begitu juga dengan kartilago dan tulang. Telinga luar sudah terbentuk sempurna, mata membentuk pigmen. Didalam otak, jaringan saraf berhubungan dengan lobi penciuman di otak.
Jantung sudah memompa dengan kuat dan irama teratur.

Minggu ke 9:
Pergerakan pertama fetus dapat dideteksi dengan USG. Pada minggu ini perut dan rongga dada sudah terpisah dan otot mata dan bibir atas terbentuk.

Minggu ke 10:
Tulang sudang menggantikan kartilago. Diafragma memisahkan jantung dan paru-paru dari perut. Otot leher terbentuk. Otak berkembang cepat dalam bulan terakhir ini sehingga proporsi kepala lebih besar daripada tubuh.

Minggu ke 11:
Organ seks luar sudah terbentuk, juga folikel-folikel rambut dan gigi. Bayi sudah dapat menelan cairan amnion dan mengeluarkan kembali(kencing).

Minggu ke 12:
Ukuran fetus anda sekarang sekitar 8 cm. Semua organ vital bayi sudah terbentuk.
Dengan signal dari otak, otot akan merespon dan bayi sudah dapat menendang.
Akhir trimester pertama,organ-organ tubuh bayi sudah terbentuk. Rasa mual dan lelah pada anda sudah hilang. Perkembangan selanjutnya anda akan melihat pertumbuhan bayi (dan juga anda) bertumbuh lebih besar.

(Diambil dari situs infobunda.com)

semua dh terbatas

sejak2 nk berbadan dua ni...aku dh terasa kelainan dlm pergerakan aku..

duduk lelama pon dh sakit pinggang..
berdiri lelama pon jgak sakit pinggang..

adehh..lemah btol aku sekarang ni.

org kata bila pregnen ni semua nyer kat mind kita..mungkin betol..
tp kekadang aku cuba gak said to my mind..

"citit u have to strong, jgn bwk2 sgt rasa sakit tu."

but i can't...sakit dia sangat membuat aku x selesa...baring x kena, duduk x kena, berdiri x kena..

tapi aku x byk mengeluh kat kwn2 or family aku sendrik...
yg byk dengar n sanggup melayan kerenah aku sekarang adalah en.chenta.

kesian lak aku tgk dia skg..boleh kata evrythg dia yg buat sekarang...tu baru bby 6minggu..

pelah agak nyer dugaan n cabaran bila bby dh makin besar kan..??

so to en.chenta THANKS alot coz sanggup bersusah payah utk org..

i LUV u so MUCH abg..
"mmmmmmmmmmmuuuuuuuuaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhh~"

Thursday, 21 July 2011

i have to work hard

assalamualaikum...

tajuk entry yg aku sendrik takott..huhuhu

dh kompem ni byk la benda yg aku dh terpikir2...adeehhhh!!!
tahap kerisauan yg aku sendrik x tau leh bertahan ke x...byk yg aku kena buat..

i've to work hard to make sure semua nyer ok...aku akan terus berusaha.biar lah susah 
kerna orang kata bersusah2 dahulu bersenang-senang kemudian..

so WORK HARDER then before citit!!!!

arap2 orang kata rezki tu sentiasa ada..insyaAllah mudah2an..arap sangat2..

arap2 idup ini sentiasa di limpahkan rahmat dan rezki 
dan aku sendri kena byk2 bersabar...ingat segala ketentuan adalah takdir dari ALLAH s.w.t

aku kena belajar camne nk terima hakikat dan takdir.

 'YA ALLAH redhakan lah atiku dengan ketentuan mu
janganlah kau sempit kan jiwa ku iman ku dan hatiku dengan segala keluh kesah terhadap ape yg berlaku dalam perjalanan idup ku..'

"aminn..."

Wednesday, 20 July 2011

tak tau...


assalamualaikum..

hiii dears...

hurrmm, aku xtau pe perasaan aku sekarang..tp yang pasti en.chenta sangat2 teruja n gembira..aku plak lebey pada gementar, gemuruh...semua la....haiii xtau nk ckp pe...

camne la yerk nnt..???.hu~