Tuesday, 22 November 2011

new semester

waloha...

welcoming new semester..for the 1st meeting wat masa ni xde pe2 lagi yg membangkitkan kemarahan n kejengkelan aku..just hope semua nyer kekal seperti sekarang..tapi cam bese la ku sangka panas rupanya ujan di tengah petang...pasti akan datang jugak ari2 yang xbest nnt..

arap2 aku boleh bersabar and bertenang...janganlah stress..cian bby aku nnt..huhu

k la update lagi tentang this semester :)

wink~

Monday, 14 November 2011

tolong la jadi manusia yg bertanggungjawab sikit boleh x????

korang nmpk tak tajuk entry aku kali ni..

panjang berjela kan??
ni akibat dari aku stress sesangat ngn orang2 yang x reti nk bertanggungjawab terhadap diri sendri dan orang lain.

kalu x bertanggungjawab terhadap diri sendri akuleh trima lagi, lantak ko la nk watpe pon coz impak n kesan dia adalah kpd sri ko sendri tapi kalu x bertanggungjawab terhadap orang lain itu dh menyebabkan orang lain teraniaya...ko x kesian ke kat org yg terpaksa tanggung kesalahan korang???

de entry sebelum ni aku post bout aku move out form umah kat gardenia court to fiona apartment (flat jek pon) kan...so umh kat fionani la yang buat aku and husband aku rasa stress sesangat...

mana x nyer start dr nk mula duk sampai la sekarang de jek prob nyer....

masa memula nk move out tu, ktorg ngn owner lama de contract n sure la nk kn ikut contract..n de pon ms 1month to packingn prepare nk move out tu, but owner/tenant kat fiona x de pon nk bagi feedback bout tat house so we're cam blur n kompem x kompem plak..yg ktorg isau adalah, let say ktorg dh kompem kn halau from gardenia court n d owner of tat ouse (fiona) x bagi ktorg msk/x jadi nk rent kat ktorg???so camne nasib ktorg n nk cari umh mana plak at the last minit tu???

so just believe n trust on old tenant nyer janji yg kompem owner umh tu kasik ktorg duk...so fa alhamdulillah setel bab yg pertama...and then packing barang n setelkan segala tat relate with the gardenia court...n ktorg dh ready to move in umh baru (fiona).

and bab lori lak igt nk sewa jek skali lori from the old tenant (fiona) but i told my hubby, 
"xyah la bang depends onthem,kita cri jek lori sendri"
so my hubby pon cri la lori sendri n org tuk angkut barang2 yang mcmdah stay 3 4 thn kat gardenia court tu,,huhuhu...n then suddenly old tenant (fiona) call us tye bout d lori, they ask blh x skali angkut brg dorg to sg.buloh n ask bout d price...

see i told u before..seb bek la ktorg x depemds on them, kalu x, x ke haru biru ktorg with ol kindof the messy things yg ktorg nk angkut nnt...so we're lucky......buttt.....x abis kat situ jek..

so xpe la..we help to arrange wit d uncle lori tu...n dia pon ok bur dgn syarat old tenant (fiona) tu de org yg nk tolong angkut barang dorg...so ok la, dorg ckp pon dh de org...so start on the pungggah n angkut barang segala...

so we're arrived at the new home (fiona) n pe yg buat ktorg (lagi2 aku ni ha) tekejut tat oldtenant (fiona) tu x kemas umh dia..and just biar semua brg2 dia bersepah2..ohh!!! please la...aku nk move out from gardenia court tu dgn keadaan umh tu bersih n selesa okk...xde sampah xde sawang and segala mak datuk nenek benda2 yg kotor...TAK ADA OKKK!!! xcaya tye la new tenant n owner umh lama aku tu (gardenia court)...coz why...sebab ko dh duk umh tu n xkanko nk tinggal sampah kat org lain...ko yg buat sampah buat semak ko la kemas...xkan konsep yg senang tu ko TAK PAHAM?????!!!

okk..saba la lagi...xpe la, ktorg yg nk duk ctu..xpe nnt ktorg lemas la sendri...(senang je ko kan??)

si msa angkut brg from gardenia tu xde big prob sgt coz de lift but kat fiona xde lift so kompem tun nek pkai tangga...boleh imagine x, nk kn angkut semua brg nek tangga??sure ko mau kejang2 satu badan nk angkat segala barang kan....yg aku stress nyer old tenant (fiona) tu kata dia de org nk tolong angkut kan...tgk2...ELEK, NANADO, TAK ADA okkk!!!!!! so ktorg2 ni plak yg nk tolong ko angkut skali barang ko kan...sakit ati  x agak nyer !!!(aku mmg la sakit ati,tgk jek ponn dh sakit ati okk)..mmg la brg ko x sberapa (x sberapa la sgt ngn peti ais ko almari kotak2 pe bagai kan)tapi kalu dh skali ngn brg2 aku yg mmg sah2 bertimbun n melambak tu xke byk jadi nyer...tu belum lagi kira aku nk angkut sampah2 dlm umh ko yg mmg sah2 ko xreti nk buang sendri kan...

dengan bilik cam dh tongkang pecah, bau rokok lagi (siap tenyeh2 rokok kat dinding lagi tu), katil2 ko yg dh buruk, kabinet dapo yg dh nk roboh...ehh!!kasik freee pon aku xmo ye....ko angkut jek la brg ko xyah nk sedekah2 kat aku, mn xnak ko buang la sendri..tapi ko...eeiiisshhh~aku mmg xpaham la...???

so nk x nak hubby n adik n abg ipar aku yg campak katil tilam n sgala yg dh nk roboh g kat tmpt sampah...before tat, tenant tu ckp dia akn tlg hubby aku tuk clear kan satu bilik next day coz dia nk balik uncle lori tu xdpt nk tgu...tapi sampai ke sekarang hampeh!!!btg idung x nmpak...!!!

clear la ckt umh tu, n igt dh setel...cek2 bilik tengah n bilik air problem..adeeesss!!!!
bilik tengah tu ngn lampu xde kipas cam nk tercabutt..mmg x secure langsung!!!bilik air pon sama lampu on tapi suis xtau celah mn, off suis kat bilik air but still on...so 24hours idup lampu tu...n add on ngn wayar2 yg berselirat..kompem old tenant tu wat wiring sendri...wehhh...ko x pikir ke kalu2 berlaku litar pintas...dh la kat bilik air..AIR okk...BAHAYA!!!de yg mandi sampai keras kejung kn letrik..ko ke nk bertanggungjawab????TIDAK lakan...~coz umh tu bukan umh ko n ko x duk ctu dah kan...

tu baru tgk2 keliling belum lagi start mengemas..

time mengemas lak..1st bilik kemas adlh bilik tido yg agak complete fisiliti...kemas2 n alih kan tilam/katil yg okk...tarik2 tat tilam..pergghh..berlari2 sang lipas...ohhh TUHAN..ko slama ni tdo ngn LIPAS ke????lagi skali aku x paham~

ok setel bab bilik tido..skg bilik tido tu ant bilik tdo yg almost perfect n bersih lagi wangi (setelah aku n hubby bekeje keras wat clearence)

n then mop kat ruang tamu, mau la 10x aku mengemop.igt nk buang jek tika getah tu,but xsempat plak nk cari tikar baru n ganti n bersih segala..(coz ktorg esok nye dh kena keje).but aku mop 2 3x ngn clorox, pastu bilas ngn sabun, pastu clorox balik , n then last skali baru aku mop ngn floor cleaner...so tika bertuka warna n umh bertuka bau....fuuhhhh!!!!giler sengal perot aku masa tu...tapi xpe...yg penting bersih n wangi....

abis part ruang tamu move on to bahagiandapo lak...ngah bersih2 tu aku spary la ngn ridsect yela mn tau de serangga bersarang bawah tika ke...so mmg betul tekaan aku..ngah bersihkan kawasan dapo ni, n lps jek spray tat redsect teTIBA aku didatangi sekumpulan/sekeluarga LIPASs...SANGAT byk okk...lipas2 tu kuar ikut lunang tikar....sekor2 kuar..xgiler aku mengejar lipas2 tu supaya x masuk teritory yg dh aku kemaskan...so mmg abis sebotol ridsect masa tu...en.hubby sempat snap video aku berperang ngn lipas2 tersebut...

lps tu ktorg decide tu buang jek tikar kat dapo tu, selak n angkat..perrgghhhh!!!!hambek ko ngn bau yg mmg tahap meloyakan, n lantai yg basah2 bekepam..ohhh!!!speechless okk...so buang tikar basuh lantai ngn clorox n sabun..n de plak prob, ngah basuh2 air tetiba melimpah dari salur..oohh!! upe nyer dh TERSUMBAT!!!check2 tgk segala sampah de kat dlm salur tu...so mmg kn panggil plumbing ye...

so setel cuci umh n kemas mana yg mampu, ktorg report to owner tat house( sampai la ni x penah jmp ngn owner sebenar umh tu). owner tu xtau pepon, pasal tombol rosak, lampu rosak, salur tesumbat, n yg paling geram dia wat dunno jek..soh ktorg tye owner lama...ehhh!!!ko tu owner umh tu bkn nyer ktorg..kalu nk suh ktorg jd owner boleh jek meh tuka nama umh tu kpd nama aku..AMACAMde brann???encik umh tu umah endik...encik beli ngan duet bukan ngn kertas or daun.encik x sayang ke uamh encik tu dah jadi mcm umah nk roboh....dh mcm uamh zaman batu pon de saya tgk..encik x teringin ke nk spotcek umah encik ni...sebok bebeno agak nyer encik menyelamat kan orang kan...sok2 jgn encik sendri yg x dapat nk selamatkan uamh encik sudah....

xpe la...(nmpk x aku n hubby asik berserah, letih dh okk) mn yg boleh ktorg kemas n bersih ktrg wat sendri..tapi kalu bab2 yg nk kn kuar duet ktorg...SOOORRRRYYYY naik lori la yer...(xkose nk perabih duet tuk org lain yeee)

n latest benda yg wat ktorg bertambah stress adalah last friday, aku dh sengal2 bdn kat opis n xsaba nk balik rehat2 kan bdn berbaring sambil layan 'with love at home', tetiba msa nk buka grill de satu surat merah..APAKAH surat ini???tgk alamat dh betol dah....baca sambil lalu n buka pintu...gelap gelita...on suis lampu..still gelap lagi...on suis kipas...diam xde respon....okk....aku nyer respon dh kepanasan tahap dewa...cek balik surat merah..OKKK!!! aku dh di zaman batu...gelap gelita berpanas-pasan....old tenant TAK BAYAR BIL ELEKTRIK okk!!!

aku dh nyirap...tpon hubby xanswer....nyirap lagi....tpon lagi hubby..answering...

"kat ne"...
dia"depan pintu nk bka grill"

okk...aku pon pelagi,dia masuk jek...trs ckp letrik xde kn potong xbayar bill...dedua NYIRAP....tpon old tenant n owner..x bernagkat..MENYIRAP lagi...

SMS...owner
 huby "letrik xde kn potong"
owner "sy xtau tye old tenant"

MENYIRAP....

SMS old tenant

huby "letrik kn potong"
old tenant "eh yeke??xpe mlm nnt aku dtg setel,n amik bill"

ko gile nk tgu ko smpai mlm..xtau ke SEKARANG pon ktorg dh PANAS!!!

reason xde letrik adalah (old tenant ckp) bill lambat sampai n kadang2 selang2 bulan..Hoiiii!!!dh camtu ko x reti2 ke nk tye TNB???ko de intenet.ko on9 everytime tau x???xkan ko xleh nk tye cari details bout the elektrik...weh aku kalu lewat jek dpt bill dh gelupur tau x tentu arah nk g bayar...aku bayar bill pon sll on9 jek..eh takat ko duk dua org umh kecik pe la sgt bill ko...ni dr bulan4 sampai SEKARANG x byr....oooOOO...xde bill gembira la xyah bayar bill la yerkk..bijak sungguhh!!!

so weekend aritu aku merempat umh akak aku kat putrajaya..malu sehhh!!siap tumpang basuh baju yg bertimbun2 kat umh dia..seb bek akak n abg ipa aku xkesah..kalu kesahh??camne???..boleh aku tumpang basuh baju n lepak2 umah ko..BOLEH kah???

aiiishh byk benda yg aku x puas ati pasal umah tu ,,owner dia n old tenant umah tu...
semua nyer x bertanggungjawab..main lps tangan jek...xpenah la dlm sejarah idup aku deal ngn orang2 yg camni....dh la x bertanggungjawab, pengotor n pemalas...

so conclusion 

mmg aku n hubby kn amik iktibar dr segala yg terjadi...jgn sampai pisang berbuah 2x..
nipon ngah proses mencari umah sewa yang lain....mahal ckt pon xpe la..asal bebaloi2...

p/s:nyesal aku pindah dr gardenia court tu..hukhuk~
p/s:planning to buy a house for our family..INSYAALLAH end of this year...doa2 la ye..aminn~

Thursday, 3 November 2011

move out

saya telah berpindah ke rumah baru....

so fa semua berjalan lancar
but the condition of tat house sgt la azab n need more touch on the kekemasan n kebersihan.

n that make me sangat2 lah kepenatan..n luckily umh to kecik jek..so wlaupon azab tpi dh hampir 70% kelihatan seperti rumah yg boleh didiami... (:

n wait for at least 1month, the house will look as pretty as condo...hehehehe
"luar setinggan dalam condo tau"...sabooo....~