Monday, 6 May 2013

pandangan aje pon

aku de post pasal kn byr ptptn before annoucement result GE13 ritu...

hamboih!byk na feedback yg aku dpt..mmg x penah la komen aku tu sampai cecah puluhan....almaklum la xde benda pon yg aku post smp org nk komen puluh2 kat wall aku tu kan..

kan ke manifesto PKR nk kasik free education..so kalu dorg x mng xde la free nye kan..

so ini adalah SUARA n PENDAPAT aku sendrik...kan negara demokrasi aku dh layak mengundi pon..so x salah kalu aku nak sokong mana2 parti/pihak coz aku pon x penah nak halang mana2 pihak nk sokong mana2 parti/pihak pon...sendrik pikir la...n aku pon x penah nak kondem mn2 pendapat dr mana2 pihak...

n de plak yg bg pendapat statement nak semua nak free xnak byr ptptn menyebabkan aku x profesional x menunjukkan aku org tepelajar...dh kalu aku sokong pihak lain aku nye level adalah pikiran org kg..oh! pliss la...means here sokong pihak ko baru la tepelajar...iisshhhh~ susah la camni...mana la otak nak berkembang...

aku x kata jugak yg aku nak semua nye free...ko g toilet pon ko kena byr...betol x?

tapi lets say IF negara sememang nya mampu nak bagi free education kenapa nak bising2 n nak jugak bayar...hanya kerana idea n benda ni nak diberi oleh pihak yg bukan ko sokong...just imagine kalu pihak ko yg kasik free kompem ko setuju..betolkan?ke ko nk gak baik ati bayar...?xtaula kan...

sama je konsep nye sekarang BRIM kenapa org yg x sokong pon amik gak coz dorg tau tupon milik dorg,wlupon x sokong tat gov tp hasil tu dtg dr semua rakyat..so nnt kalu dpt free education pon korg amik n terima gak coz konsep nye adalah duit n service tu korg mmg entitle dpt..coz ko rakyat malaysia...tu la yg aku maksud kan

tapi let says IF memang x mampu nak kasik free mcm sekarang, so issue dia adalah kenapa perlu byr lebih dr yg di pinjam??itu membebankan.....

ok ko kata pesal x baca dulu agreement...mmg kn byr bla..bla...in future...

hallo...kalu baca pon kalu ko nak belajar n memang x mampu nak tak nak ko pinjam gak kan...dgn harapan ko mmg kuar2 dpt keje...budak2 dulu..mcm aku nilah...org kampung, mak ayah noreh getah.adik beradik ramai..x mampu tapi nak belajar tinggi ngn harapan kuar U dpt keje best dpt tolong parents xmo idup susah...so nak tak nak x de pilihan...amik jugak la...kalu aku kaya mak ayah mampu memang xde hal nye...xyah nak bising2...

kena pikir bukan semua org rezki dia senang selalu,mcm aku nih dh mcm kdg2 tahap nyesal je...tapi bedosa plak nak salah kan takdir..terima..yes! sampai sekarang aku x penah miss byr ptptn...aku kalu dpt free lagi bagos,tapi dh kena byr aku bayar...aku tau hukum dh pinjam WAJIB byr...memang byr..mn yg mampu...dengan gaji aku sekarang nak tanggung n tolong somi...kalu dpt somi kaya raya tolong byr kan..alhamdulillah..tapi rezki tu semua x dpt kat aku..nak watcamne...bayar la mana mampu...

just nak tegaskan kat sini! Aku BUKAN nak SEMUANYA FREE..aku nak apa yg aku pinjam tu yg aku bayar..simple!kalu x bila nye utang aku nak abis..kalu x pon sila naik kan gaji aku setaraf ngn jawatan aku sekarang, so every month aku dpt byr seperti dlm agreement..

amacam??


ni hanya pandangan aku...korang x stuju ikut korang la...yg penting aku tau pe yg aku fikir...lets be a better nations!

No comments: