Wednesday, 27 July 2011

perkembangan baby

Perkembangan bayi dalam kandungan anda minggu perminggu. Bagaimanakah perkembangan bayi anda mulai dari minggu pertama kehidupannya? Pada trimester pertama kehamilan anda ini. Perkembangan apa saja yang akan terjadi pada bayi dalam kandungan anda.

Perkembangan bayi dalam kandungan anda akan menjadi salah satu hal yang sangat menyenangkan dalam proses kehamilan ini karena hampir semua apa yang anda lakukan berefek tehadap bayi dalam kandungan anda ini. Mari kita melihat apa saja perkembangan dan perubahan yang terjadi pada bayi pada periode awal kehidupannya.

Minggu ke 1:
Pada minggu ini, menjadi menstruasi yang terakhir sebelum kehamilan. Perdarahan terjadi dan hormone-hormon ditubuh mempersiapkan sel telur untuk dilepaskan.

Minggu ke 2 :
Uterus (dinding rahim) menebal dan mempersiapkan untuk tahap ovulasi.

Minggu ke 3:
Merupakan masa ovulasi (pelepasan telur). Kehamilan terjadi pada saat ini. Pembuahan terjadi pada saat sperma dari pasangan anda bertemu dengan sel telur anda di tuba falopi. Pembuahan memerlukan waktu 4 hari, setelah telur dibuahi maka dinamakan zygote

Minggu ke 4:
Saat buat si zygote kecil untuk menemukan tempat didalam rahim anda. Dengan berakhirnya minggu ini, anda tidak mendapat menstruasi, dan menjadi tanda pertama kemungkinan kehamilan. Pada beberapa wanita mendapatkan sedikit perdarahan dan disalahartikan sebagai menstruasi, sebenarnya perdarahan yang sedikit itu karena implatasi dari zygote ke dinding rahim anda.

Minggu ke 5:
Ukuran bayi anda sekarang sekitar sebuah biji aple dan pada minggu ini disebut sebagai embrio. Bayi anda sudah mempunyai detak jantung sendiri, plasenta dan tali pusat sudah berkerja sepenuhnya pada minggu ini. Vesikel-vesikel otak primer mulai terbentuk, sistim saraf mulai berkembang.

Minggu ke 6:
Embrio terlihat seperti berudu. Pada minggu ini dapat mengenali kepala, ekor, tangan dan anggota badan masih seperti tunas.Pada minggu ini pembentukan awal dari hati, pancreas, paru-paru,kelenjar tiroid dan jantung.

Minggu ke 7:
Jantung sudah terbentuk lengkap. Saraf dan otot bekerja bersamaan unutk pertama kalinya. Bayi mempunyai reflek dan bergerak spontan(anda belum dapat merasakannya). Akhir minggu ke ini otak akan terbentuk lengkap.

Minggu ke 8:
Embrio sekarang berukuran panjang sekitar 25-30 mm. Lengan dan kaki sudah terbagi menjadi komponen paha, kaki,tangan, lengan, bahu. Organ reproduksinya mulai terbentuk begitu juga dengan kartilago dan tulang. Telinga luar sudah terbentuk sempurna, mata membentuk pigmen. Didalam otak, jaringan saraf berhubungan dengan lobi penciuman di otak.
Jantung sudah memompa dengan kuat dan irama teratur.

Minggu ke 9:
Pergerakan pertama fetus dapat dideteksi dengan USG. Pada minggu ini perut dan rongga dada sudah terpisah dan otot mata dan bibir atas terbentuk.

Minggu ke 10:
Tulang sudang menggantikan kartilago. Diafragma memisahkan jantung dan paru-paru dari perut. Otot leher terbentuk. Otak berkembang cepat dalam bulan terakhir ini sehingga proporsi kepala lebih besar daripada tubuh.

Minggu ke 11:
Organ seks luar sudah terbentuk, juga folikel-folikel rambut dan gigi. Bayi sudah dapat menelan cairan amnion dan mengeluarkan kembali(kencing).

Minggu ke 12:
Ukuran fetus anda sekarang sekitar 8 cm. Semua organ vital bayi sudah terbentuk.
Dengan signal dari otak, otot akan merespon dan bayi sudah dapat menendang.
Akhir trimester pertama,organ-organ tubuh bayi sudah terbentuk. Rasa mual dan lelah pada anda sudah hilang. Perkembangan selanjutnya anda akan melihat pertumbuhan bayi (dan juga anda) bertumbuh lebih besar.

(Diambil dari situs infobunda.com)

semua dh terbatas

sejak2 nk berbadan dua ni...aku dh terasa kelainan dlm pergerakan aku..

duduk lelama pon dh sakit pinggang..
berdiri lelama pon jgak sakit pinggang..

adehh..lemah btol aku sekarang ni.

org kata bila pregnen ni semua nyer kat mind kita..mungkin betol..
tp kekadang aku cuba gak said to my mind..

"citit u have to strong, jgn bwk2 sgt rasa sakit tu."

but i can't...sakit dia sangat membuat aku x selesa...baring x kena, duduk x kena, berdiri x kena..

tapi aku x byk mengeluh kat kwn2 or family aku sendrik...
yg byk dengar n sanggup melayan kerenah aku sekarang adalah en.chenta.

kesian lak aku tgk dia skg..boleh kata evrythg dia yg buat sekarang...tu baru bby 6minggu..

pelah agak nyer dugaan n cabaran bila bby dh makin besar kan..??

so to en.chenta THANKS alot coz sanggup bersusah payah utk org..

i LUV u so MUCH abg..
"mmmmmmmmmmmuuuuuuuuaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhh~"

Thursday, 21 July 2011

i have to work hard

assalamualaikum...

tajuk entry yg aku sendrik takott..huhuhu

dh kompem ni byk la benda yg aku dh terpikir2...adeehhhh!!!
tahap kerisauan yg aku sendrik x tau leh bertahan ke x...byk yg aku kena buat..

i've to work hard to make sure semua nyer ok...aku akan terus berusaha.biar lah susah 
kerna orang kata bersusah2 dahulu bersenang-senang kemudian..

so WORK HARDER then before citit!!!!

arap2 orang kata rezki tu sentiasa ada..insyaAllah mudah2an..arap sangat2..

arap2 idup ini sentiasa di limpahkan rahmat dan rezki 
dan aku sendri kena byk2 bersabar...ingat segala ketentuan adalah takdir dari ALLAH s.w.t

aku kena belajar camne nk terima hakikat dan takdir.

 'YA ALLAH redhakan lah atiku dengan ketentuan mu
janganlah kau sempit kan jiwa ku iman ku dan hatiku dengan segala keluh kesah terhadap ape yg berlaku dalam perjalanan idup ku..'

"aminn..."

Wednesday, 20 July 2011

tak tau...


assalamualaikum..

hiii dears...

hurrmm, aku xtau pe perasaan aku sekarang..tp yang pasti en.chenta sangat2 teruja n gembira..aku plak lebey pada gementar, gemuruh...semua la....haiii xtau nk ckp pe...

camne la yerk nnt..???.hu~

Monday, 11 July 2011

generasi apakah ini?

assalamualaikum...

myb short entry jek...

luahan rasa last week...

aku dlm class...sakit tekak tejerit kat depan class..explain to students dgn penuh semangat and suddenly...aku ternampak one of my students tegelak2 n bercakap2 in front of me...

OMG!!!
suddenly gak darah aku naik sampai ke kepala...nk blow up jek...n memang x leh tahan meletop gak akhir nyer!!

"eh u!!dr td i saw u're not pay attention in my class.and bercakap2 masa sy tengah bercakap
why??(diam and terkebil2 pandang aku)
if u're not interested with my class boleh change ur class and go for other class..
r u really interested with my class??(angguk)
but dr attitude awk ni i can see tat u r not!!
(tetiba tengah marah de 1student yg len nyampuk)
"and u ..."boleh awk menyampuk masa saya tengah marah ni.."how rude u r??!!"

gile kot..

kalu dulu masa aku belajar dulu lecturer kat depan ngah ngaja mmg x berani nk becakap2 kat belakang..paham x paham...diam jek dgr and then bila dia tye paham or x baru ler nyampuk...

sekarang ...  xde dh mcm tu..majority menjawab and bersembang2 kat belakang bila lecturer kat depan bg explaination...ermm..camne nk bijak n dpt result cemerlang camtu..generasi pa la yerk sekarang ini..hurrmm

kuarang hajar dengan lecturer...mn la nk dpt berkat
so belajar la how to respect others people. lagi2 orang yg kita gelar seorang GURU...."


GURU pelita hidup~

lain orang lain la ragam

assalamualaikum...

hi dears....

baru-baru ni aku de la sembang2 kosong ngn kwn aku masa kat U dulu....ermm..dh berjaya dah pon compare to diri aku sekarang ni....but wateva pon aku still gembira ngn life aku sekarang (separa gembira..hehehe)

we're talked bout life career n planning...tetiba jek dia mention bout ol this kind of matter..pesal tah..(pdhal topik aku ms tu adalah UiTM jengka masuk TV...hahaha.bangga la jap)tp tah mud pe tah kwn aku dia duk bla..bla..bla...bout the future la..planning la..comfort zone la...~adeehhh~too heavy -.-" mehh~~!!

but bagi aku tak kira la salah atau betul some of the opinion semua tu tak penting bcoz people was different each others.

kita rasa pendapat kita betul tp might be its wrong to others..

de byk faktor yg kita kena consider when we're make any decision..she said that people should go beyond the comfort zone..jgn asik nk selesa sedangkan diri sendiri mampu tuk achieve something yg lebih bagos..YES! aku setuju but mcm aku kata td...byk benda yg kena consider tuk kuar dr comfort zone tersebut.

motif dia disini adalah jgn terlalu bergantung dgn orang lain bila nk berjaya...let look at the situation..

"waa...best la ko ni selalu jek dpt job yg best2...camne erk ko leh dpt jobs yg camni...nnt kalu de kosong or pe2 info ko kasik ler tau aku yerk.."

so at this situation...org yg nmpk kejayaan orang lain ingat perkara yg dia dpt sekarang tu adalah SENANG padahal its was soo hard...cam bese la mentaliti manusia when we see people around us, kita nampak yg senang jek yg susah ada people around ni td nampak??? TAK nampak okk..so bg kwn aku ni tadi dia fikir and dia rasa, "if u want to be like me, u have to strugle like how i can strugle to achieve this thing."

kat sini jgak bagi aku sesetengah orang fikir betol pendapat tu..u hv to strugle bila kau nk berjaya,tapi ada sesetengah orang plak akan fikir "why not aku tolong kawan2 aku..tak salah pon tolong kawan2...aku berjaya pe salah nyer dorg pon berjaya"

so terpulang pada that individual whether nk tolong or tak nak tolong...~

okk...now "comfort zone" as what dia ckp we have to move out from the comfort zone...ok fine bg aku x semua orang mampu tuk kuar dr comfort zone dorg sendri kecuali they have strong determination dlm dri yg sangat kuat..coz  a lot of benda kadang2 kena fikir bila nk kuar dr zon selesa ni...lagi2 yg mungkin dh byk kali de experience yg x baper nk bagos dr segi bekerja..

at the other point aku setuju manusia ni harus dan mungkin wajib mencari perubahan dalam diri mereka sendiri.memperbaiki diri yg buruk kepada yg lebey baik mungkin...

ok let see other situation:

"nak tukar job la..sampai bila nk stay jadik lecturer yg gaji ciput ni..dh de qualification bagos tp keje thp pencacai...kena improve ni..tapii....."

lets say kalu dh kawen

tapii...........
nnt dpt job yg jauh dr husband camne?
nnt kalu kena balik keje malam2 camne?sapa nk jaga anak?
nnt kalu dpt job, weekend pon kena keje camne?
nnt kalu dpt job, asik kena outstation camne?

so nampak tak faktor2 penghalang tetap ada..tat y mcm aku ckp tadi memang kena de determination yg sgt tinggi untuk kuar dr comfort zone td..

tapi if bujang and still no commitment terhadap apa2 better u find career yg lebih baik and lebih establish tuk future..

people can make their own decision bcoz i belief that diri kita sendri adalah decision maker yg terbaik......~make a right choice and accept it and work harder on it!!

so good luck frenz out there..

"pray for me coz i pray for u"


:)

Wednesday, 6 July 2011

satu satu pergi....

hurrmm

assalamualaikum semua

lama gak rasa nyer x tulis pe2 entry kat blog ni...

pejam celik pejam celik satu satu pergi tinggalkan UNIKOp ni..semua dh dpt job baru yg mungkin lebey baik dr sekarang

TAHNIAH kawan-kawan.. :)

tp aku n yg tinggal masih lagi di sini..bila plak ye turn kami agak2 nyer yer.???.huhu