Wednesday, 27 March 2013

Ngidam marina spaghetti wrap

Last 2nite x dpt nak mkn marinara,so tonite betekad gak mkn marinara at pizza hut

Bapak ler ramai org kat Pizza Hut area wangsa walk ni,berebut parking..so nak lps ngidam en.hasbeng block je kete sapa tah pastu tinggalkan no tipon.so let say Dorg nk kuar leh call.n kt org alih la kete nnt..brilliant x?hehehe

So let eat guys!

Bismillahirahmannirahim...yum yummy~

My dish- marinara + hot milo (hot choc Xdok)
En.hasbeng- pizza supreme + lemon tea ice

Kenapa nak kena menabung?

Assalamualaikum..


Arini tak de nak buat apa..haa hambek, update 2 3 post sehari..kuang3

Tetiba teringat 1 conversation


Si abang: dik gaji ko tiap2 bulan de x amik wat saving sikit?

Si adik: takde, mana cukup, kat umah n kete jek dah abis rm1k ++

Si abang: baki yg lain?x kan xde balance?x simpan ke?

Si adik: mak cakap jangan ikut orang lain...

Aku (tepinga2,"jgn ikut org lain?")

Oh! Ok aku dah paham, maksud "jgn ikut org lain" tu adalah jgn ikut orang, sibuk nak menyimpan gaji kita suka ati la nak wat pe pon...mungkin tu la maksud nye...

Oh!tekedu sekejap...

Errmm...aku masa memuda dulu terutama time bujang2 dulu, masa study dulu memang culas sesangat nak de sifat n sikap nak menabung/saving...de duit abis..de duit enjoy..

Tapi mak aku dulu memang Selalu remind, ingat simpan duit sok2 de pe2 de saving,de duit.senang..tapi ingatan tu cam Alah..xpe mak nnt xde duit pinjam je la duit mak..huhuhu

Masa nak kawen tu pon mak still lagi ingatkan aku,kenduri tu wat mn yg penting, jgn di abis2kan duit hantaran yg dpt.nnt lps kawen xde saving nak makan pe?pasir?pasir pon kn beli guna duit..huhuhu..

Lepas kawen hambek..baru tau guna nye saving...dh de anak baru tau pentingnye saving...
Sekarang menyesal pon x guna kan.

Tapi Alhamdulillah sikit Demi sikit aku dh mula de tabiat n Perasaan nak menabung..aku n en.hasbeng Akan make sure tabung Nuri n segala mak datuk tabung yg de kt umah Akan berisi..syiling2 n note rm1 Akan dimasukkan ke dalam tabung,kurang2 x dpt byk sikit pon ok pe,orang kata sikit2 lama2 jd bukit!

Sok aku nak make sure anak2 aku amalkan sifat menabung...xnk dia orang jadi cam aku..

X nak sok anak2 Ckp "mak cakap tak yah ikut cam org lain,x menabung pon xpe"
X nak sok anak2 aku susah,mak dh la x kaya..nnt pe2 jadi sapa nak tolong??

Alhamdulillah mak aku memang kalu de pe2 yg berkaitan duit dia boleh Bantu,coz mak aku memang penyimpan orang ye...tapi sok2 kalu anak aku nak pinjam duit n aku xde duit,dia nak pinjam kat sapa?xkan nak mintak2 kat orang lain?

Aku pinjam kat mak bapak sendrik pon dah malu,petah lagi nak pinjam kat org lain..huhu

Biar la tak kaya asal hidup x dikelilingi hutang2...

Akan Selalu ingat pe yg mak cakap

"Jangan berutang kalu nak pe2,simpan duit beli je bila mampu"

Insya Allah aku lepas ni Akan Selalu beringat...tak nak bila dah tua menyusahkan anak-anak..coz my parent tak penah mintak duit kat anak2..

P/s: let's start saving for future!! Tak rugi pon.....:)




credit to en.google

New family member

#WWW yg tah ke brape

Marissa bt mohd rizam
4.2+kg
18mac2013
"Dak bambam"

Zara nak jadi kakak

Assalamualaikum..

Hui mak aih!

dh berabuk n nak roboh dh belog aku yg memang dh buruk ni..
Lama sungguh tak hapdate..tahun pon dah masuk tahun 2013, dah nak tengah tahun pon, baru la nak menghapdate..huhu (bizi bebeno gamaknye ye)

Tiz year Alhamdulillah dah nak masuk 2 org dah anak..asal sambut aniveseri jek mesti Perot memunchet, tapi dah rezki Allah tuk kami sekeluarga, terima dengan gembira :)

Di jangka due date delivery bulan ogos 2weeks after raya aidilfitri,Alhamdulillah di beri peluang tuk melahap makanan2 raya(tupon kalau tak lari due date,org kata 2nd bby Lahir awal)

Tapi tak pe mana2 pon ok, asal saya n bby selamat semua nye.

So Zara,she is a lil' Kakak dh sekarang ni.cian dia tak sempat manje2 ngan mama n abah dh de pesaing..ok la Kakak kecik nanti de kawan nak gadoh2..hehehe

So insyaAllah kalau diberi izin Allah baby lahir, gap Zara wit her adik is 1y5m..ok la tu.dh beso sikit,dah boleh belasah2 adik dia.huhuhu

Nuraisyah zara pon dah masuk 1year n 10days tiz year,dah lasak pon dia..Jalan pon dah boleh 1 2 tapak..penakut..tapi takpe lah asal dia de respon to her grows up stage pon dah
Syukur.

Mcm tak sangka pon dah de anak yg makin membesar dengan sihat..nak tambah anak lagi..memang di luar jangkaan..

Jom tengok pictures my lil Kakak Zara :))





laddy boss nampak!


makan...x senonoh!aaiisshh~


kemon!belajar bertatih


happy!celebrate her 1year birthday :))


yummy~no cake but wit aiskrem


bijak mama n abah <3


sampai tebalik2 baca buku ye sayang...


her feveret style...


again..