Wednesday, 27 March 2013

Kenapa nak kena menabung?

Assalamualaikum..


Arini tak de nak buat apa..haa hambek, update 2 3 post sehari..kuang3

Tetiba teringat 1 conversation


Si abang: dik gaji ko tiap2 bulan de x amik wat saving sikit?

Si adik: takde, mana cukup, kat umah n kete jek dah abis rm1k ++

Si abang: baki yg lain?x kan xde balance?x simpan ke?

Si adik: mak cakap jangan ikut orang lain...

Aku (tepinga2,"jgn ikut org lain?")

Oh! Ok aku dah paham, maksud "jgn ikut org lain" tu adalah jgn ikut orang, sibuk nak menyimpan gaji kita suka ati la nak wat pe pon...mungkin tu la maksud nye...

Oh!tekedu sekejap...

Errmm...aku masa memuda dulu terutama time bujang2 dulu, masa study dulu memang culas sesangat nak de sifat n sikap nak menabung/saving...de duit abis..de duit enjoy..

Tapi mak aku dulu memang Selalu remind, ingat simpan duit sok2 de pe2 de saving,de duit.senang..tapi ingatan tu cam Alah..xpe mak nnt xde duit pinjam je la duit mak..huhuhu

Masa nak kawen tu pon mak still lagi ingatkan aku,kenduri tu wat mn yg penting, jgn di abis2kan duit hantaran yg dpt.nnt lps kawen xde saving nak makan pe?pasir?pasir pon kn beli guna duit..huhuhu..

Lepas kawen hambek..baru tau guna nye saving...dh de anak baru tau pentingnye saving...
Sekarang menyesal pon x guna kan.

Tapi Alhamdulillah sikit Demi sikit aku dh mula de tabiat n Perasaan nak menabung..aku n en.hasbeng Akan make sure tabung Nuri n segala mak datuk tabung yg de kt umah Akan berisi..syiling2 n note rm1 Akan dimasukkan ke dalam tabung,kurang2 x dpt byk sikit pon ok pe,orang kata sikit2 lama2 jd bukit!

Sok aku nak make sure anak2 aku amalkan sifat menabung...xnk dia orang jadi cam aku..

X nak sok anak2 Ckp "mak cakap tak yah ikut cam org lain,x menabung pon xpe"
X nak sok anak2 aku susah,mak dh la x kaya..nnt pe2 jadi sapa nak tolong??

Alhamdulillah mak aku memang kalu de pe2 yg berkaitan duit dia boleh Bantu,coz mak aku memang penyimpan orang ye...tapi sok2 kalu anak aku nak pinjam duit n aku xde duit,dia nak pinjam kat sapa?xkan nak mintak2 kat orang lain?

Aku pinjam kat mak bapak sendrik pon dah malu,petah lagi nak pinjam kat org lain..huhu

Biar la tak kaya asal hidup x dikelilingi hutang2...

Akan Selalu ingat pe yg mak cakap

"Jangan berutang kalu nak pe2,simpan duit beli je bila mampu"

Insya Allah aku lepas ni Akan Selalu beringat...tak nak bila dah tua menyusahkan anak-anak..coz my parent tak penah mintak duit kat anak2..

P/s: let's start saving for future!! Tak rugi pon.....:)




credit to en.google

No comments: