Friday, 15 April 2011

kerjaya

demm!

ari2 n tiap2 malam kalu tgk berita kes anwar n PRU sarawak..cess!!
aku tau ler mmg kena ada semangat kebangsaan dlm diri

tapi ...

kalu dah ari2 asik cite politik x ke sengal otak ni ha..
cuba ler korang citer pasal gaji nk naik ke..dpt bonus ke...kan ke GUMBIRA ati ini

huh!

tapi semalam aku tgk biter kat tv#, gtau inflasi kat Mesia ni akan naik lbey kurang 3.2% (giler okk)
tau x gaji aku sekarang ni adalah sama taraf ngn gaji golongan MISKIN TEGAR..korang tau x pe makna nyer kat ctu..??

kalu aku ngn thp gaji miskin tegar + ngn inflasi yg tinggi..

agak2 mmg aku kn move out dr umah tumpang aku ler makna nyer ni.
makan ubi kayu ceceh ngn kelapa...(tupon kalu aku de tnh kat belakang umah, kalu xde mkn angin jek la jawab nyer)...haih~

camne la kerajaan nk tangani masalah economi sekarang ini.xde pon aku tgk pembelaan ke atas golongan2 yg bergaji rendah cam aku nih.cba selaraskan standard gaji tuk students lepasan degree/ijazah dgn rate yg sewajarnya, kalu x ikut sue jek company tu (company aku skg ni).ni lps study dh la susah nk dpt keje,bila x dpt job mula kata graduan ni memilih keje..adakah perlu kita tidak memilih keje???

jawapan nyer MEMANG kita kena pilih keje.dh ko belajo bertahun2 tgk2 dpt keje cleaner jek..kerani jek..BOLEH kah??boleh tapi x kesian ke???...boleh ke student engineering oleh kerna x nak pilih keje dia keje as kerani...bOLEH kah???boleh kalu dia mmg nk job tu..tp x sian ke kat parent yg mmg berharap nk tgk anak depa2 ni jd engineer..??
mmg la aku yg pilih kerja ni,but jikalau de company2 beso nk amik aku keje fine.tapi ni apply job tp xdpt2...nk kata berputus asa kekadang de gak tapi stat jek nk down aku akan muhasabah diri.

(tapi aku stil berharap n tidak akan berputus asa)

so anybody yg nk hired aku x ...?? peliiss....amik la saya bekerja..he~

p/s: nk cari keje gn kabel pon x guna..ceehhh~

No comments: