Monday, 11 July 2011

lain orang lain la ragam

assalamualaikum...

hi dears....

baru-baru ni aku de la sembang2 kosong ngn kwn aku masa kat U dulu....ermm..dh berjaya dah pon compare to diri aku sekarang ni....but wateva pon aku still gembira ngn life aku sekarang (separa gembira..hehehe)

we're talked bout life career n planning...tetiba jek dia mention bout ol this kind of matter..pesal tah..(pdhal topik aku ms tu adalah UiTM jengka masuk TV...hahaha.bangga la jap)tp tah mud pe tah kwn aku dia duk bla..bla..bla...bout the future la..planning la..comfort zone la...~adeehhh~too heavy -.-" mehh~~!!

but bagi aku tak kira la salah atau betul some of the opinion semua tu tak penting bcoz people was different each others.

kita rasa pendapat kita betul tp might be its wrong to others..

de byk faktor yg kita kena consider when we're make any decision..she said that people should go beyond the comfort zone..jgn asik nk selesa sedangkan diri sendiri mampu tuk achieve something yg lebih bagos..YES! aku setuju but mcm aku kata td...byk benda yg kena consider tuk kuar dr comfort zone tersebut.

motif dia disini adalah jgn terlalu bergantung dgn orang lain bila nk berjaya...let look at the situation..

"waa...best la ko ni selalu jek dpt job yg best2...camne erk ko leh dpt jobs yg camni...nnt kalu de kosong or pe2 info ko kasik ler tau aku yerk.."

so at this situation...org yg nmpk kejayaan orang lain ingat perkara yg dia dpt sekarang tu adalah SENANG padahal its was soo hard...cam bese la mentaliti manusia when we see people around us, kita nampak yg senang jek yg susah ada people around ni td nampak??? TAK nampak okk..so bg kwn aku ni tadi dia fikir and dia rasa, "if u want to be like me, u have to strugle like how i can strugle to achieve this thing."

kat sini jgak bagi aku sesetengah orang fikir betol pendapat tu..u hv to strugle bila kau nk berjaya,tapi ada sesetengah orang plak akan fikir "why not aku tolong kawan2 aku..tak salah pon tolong kawan2...aku berjaya pe salah nyer dorg pon berjaya"

so terpulang pada that individual whether nk tolong or tak nak tolong...~

okk...now "comfort zone" as what dia ckp we have to move out from the comfort zone...ok fine bg aku x semua orang mampu tuk kuar dr comfort zone dorg sendri kecuali they have strong determination dlm dri yg sangat kuat..coz  a lot of benda kadang2 kena fikir bila nk kuar dr zon selesa ni...lagi2 yg mungkin dh byk kali de experience yg x baper nk bagos dr segi bekerja..

at the other point aku setuju manusia ni harus dan mungkin wajib mencari perubahan dalam diri mereka sendiri.memperbaiki diri yg buruk kepada yg lebey baik mungkin...

ok let see other situation:

"nak tukar job la..sampai bila nk stay jadik lecturer yg gaji ciput ni..dh de qualification bagos tp keje thp pencacai...kena improve ni..tapii....."

lets say kalu dh kawen

tapii...........
nnt dpt job yg jauh dr husband camne?
nnt kalu kena balik keje malam2 camne?sapa nk jaga anak?
nnt kalu dpt job, weekend pon kena keje camne?
nnt kalu dpt job, asik kena outstation camne?

so nampak tak faktor2 penghalang tetap ada..tat y mcm aku ckp tadi memang kena de determination yg sgt tinggi untuk kuar dr comfort zone td..

tapi if bujang and still no commitment terhadap apa2 better u find career yg lebih baik and lebih establish tuk future..

people can make their own decision bcoz i belief that diri kita sendri adalah decision maker yg terbaik......~make a right choice and accept it and work harder on it!!

so good luck frenz out there..

"pray for me coz i pray for u"


:)

No comments: