Tuesday, 10 May 2011

muhasabah diri

today im doin' nothing
bored.....

xtau nk wat pe

n
for today gak d whole day layan lagu nasyid

nape tah?
efek dr ari semalam kot

dh jadi bini orang ni
aku rasa aku patut baca artikel n lagu2 yg berunsur muhasabah diri la rasa nye

byk kali dlm diam aku rasa xpuas ati
padahal benda remeh temeh n kecik jek

tp bg aku benda tu sgt mengusik jiwa
buat aku terasa ati
kdg2 terbawak2 dlm minda aku

setiap kali gak aku terpaksa bertarung dengan emosi dan akal fikiran yg waras
kadang2 terbabas jgak...

aku igt lagi de 1 of my frens (dulu ms sek sekh amad)
she said after married
life like a journey

satu perjalanan
seperti perjalanan ko nk balik kampung

must be well prepared
chek d condition of ur vehicle
anta service
cek minyak ckup ke x
tayar ok ke tak..
kalu ok means ok la perjalanan ko,kalu tak,masalah la perjalanan ko nnt

tp sometimes wlaupon dh cek n well prepared
still de emergency
like tayar kete tiba2 pancit tgh jalan , or tetiba kete rosak tgh jalan

n sometimes perjalanan balik kg tu kekadang
ikut highway,kdg2 ikut jalan kampung
kalu highway jalan cantik sikit
kalu jalan kampung kena redah jln rosak, bumping2 ckt,jln sempit ckt

but wateve pon ko kn tempuh dulu satu perjalanan yg penuh berliku
wethe ikut highway or jalan kampung
still we have to face the risk..HALANGAN

yup...skg baru aku tau
ow d feeling when bein a
WIFE

byk yg perlu di korban kan
nmpk mudah , gembira , but reality mungkin berbeza

aku rasa aku kn byk la ikhlaskan hati

orang kata when we're sincere with others
orang lain akan ikhlas gak trima diri kita

tapi.......

aku masih BERUSAHA untuk ikhlas terhadap mereka..

p/s: YA TUHANKU TUNJUK KAN AKU JALAN N CAHAYA MU, AGAR AKU IKHLAS SABAR DAN TABAH MENGHADAPI DUGAAN DAN HALANGAN YG TELAH ENGKAU TENTUKAN KE ATAS AKU....amin.....

2 comments:

Luqman PakmantellO said...

:)..sis, berusahalah. Sesungguhnya man bertuah dpt nko( xde kaitan dengan post nko yang dl2 k...mmg aku nak ckp mcmgitu;p) sebb nko nie kira pompuan yang tahan lasak, berani, ske ati jerk nak buat ape, n kadang2 layu...ahaks. But please notice this, untuk diri kita diterima, kita kene menerima org lain. dan untuk diri kita di dengar, kita kene mendengar org lain. Org berbudi, kita berbahasa, org memberi, kita merasa...kan...
U did perfect. Thumb UP!

mdmkoya said...

ko xyah ckp...aku sendri dh tau..hehehe

pepong

tQ atas pujian ko tu ...

"ya Allah jgn lah KAU lalaikan aku atas pujian tersebut" .. amin..

he~