Wednesday, 25 May 2011

nak jimat??

tak salah pon kalau berjimat dan menabung...:)


adoii bab berjimat cermat,

aku xpaham la orang sekeliling ni.

kalu ada orang bawak bekal (mcm aku) g keje mesti orang ingat org yg bawak bekal ni xde duit .. nak jimat..bukan and x semesti nyer okk....

korang xleh ke pikir kot2..dia bawak bekal b'coz of sayang ngn makanan semalam takut basi x abis baik panaskan n bawak jek g opis..makan kat opis..??

korang x leh ke pikir kot2..dia bawak bekal coz dia(wife) suka masakan tuk laki dia or dia(husband) suka masakan wife dia and coz of tat la depa2 ni bawak bekal g keje...

mungkin korang terpikir pesal masa bujang dulu TAK RAJIN pon bawak bekal...d answer is masa BUJANG DULU xde determination yg kuat seperti selepas kawen..lps kawan means de org yg support ko..(kalu husband,wife la sokong and kalu wife, husband la yg sokong pe yg korang nak buat.sorang2..sapa de nk sokong segala keputusan ko..???tak do okk....)

and kalu g keje nek kete..pastu de 1 ari or 1 minggu or de 1 bulan tu...tetiba ko bonceng nek moto or nek bas or LRT or seangkatan dengan nyer...pon kompem orang kata "oooo...ni mesti nak BERJIMAT"

xke korang terpikir yang mungkin laki (selalu org laki/husband yg bawak moto, wife nek kete) dia rela nak g keje sesama..or mungkin bulan tu saje2 jek nk amik feel nek public transport...

tahler,lately cam bengang jek bila orang kata "ohh!! ko ni nak BERJIMAT erk...duet xcukup ye sampai nk berjimat sangat"

oouucchhh!! rasa nak bg kaki jek..!!

memang la situation di atas de reason tuk korang ckp yg depa2 ni sangat berjimat cermat..tp kadang2 itu bukanlah reason/faktor yg paling utama nape depa2 ni buat perkara2 dia atas.

tp minded kita ni dh adjust kalu g keje bawak bekal means mesti nak BERJIMAT...kalu jalan kaki or nek beskal g keje pon mst nk BERJIMAT..

aku bukan x leh trima kenyataan tu..

tapi kalu betol pon depa2 ni nak BERJIMAT bukankah BAGOSSS..???
ke korg jeles x leh nk buat cam depa2 nih..????

so pelis okk..ubah la persepsi korang ni yer.....

BERJIMAT tukan amalan mulia lagi di tuntut..:)

No comments: